Email

Hoe voorkom ik virussen?


Een computervirus kan nare gevolgen hebben, zoals het wissen van belangrijke bestanden op uw harde schijf. Virussen verspreiden zich niet alleen via e-mail maar ook via cd-roms of via software, bijvoorbeeld als u programma's downloadt. Daarom adviseert XS4ALL u de veiligheidssoftware F-Secure Internet Security op uw computer of thuisnetwerk te installeren.

Wat zijn virussen?

Een virus is een klein programma dat zich verstopt in of tussen bestanden. Virussen kunnen voorkomen in attachments (bijlagen), software-bestanden en op media-dragers (diskettes, cd's, servers, websites) waarop bestanden staan die uitgewisseld worden.

Sommige virussen zijn ludiek en onschadelijk, terwijl andere veel schade kunnen aanrichten doordat ze data wissen of een harde schijf onbruikbaar maken. De meeste virussen verspreiden zich via e-mail. Dit soort virussen wordt ook wel 'worm' genoemd, omdat ze zich als in een kettingreactie verspreiden over netwerken.

Daarnaast bestaan er zogenaamde Trojan Horses, zoals Back Orifice. Een Trojan is een applicatie die in eerste instantie onschuldig lijkt. Na een tijdje deblokkeert de applicatie bepaalde poorten van uw computer en waarschuwt de programmeur dat die via die opengezette poorten uw computer kan binnendringen. Het risico op Trojan Horses schuilt vooral in software en porno.

Hoe voorkom ik virussen?

Het belangrijkste is het installeren van een betrouwbare virusscanner en firewall, die virussen detecteert en verwijdert. Deze kunt u downloaden uit het Mijn XS4ALL. XS4ALL heeft standaard voor al haar klanten VirusFilters aangezet. XS4ALL raadt u aan dit VirusFilter aan te laten staan.

Andere tips om de kans op virussen te verkleinen leest u in de veelgestelde vragen over Virussen en op de veiligheidspagina's.chevron-down