E-mail

Hoe voorkom ik virussen?


Een computervirus kan nare gevolgen hebben, zoals het wissen van belangrijke bestanden op uw harde schijf. Virussen verspreiden zich niet alleen via e-mail maar ook via cd-roms of via software, bijvoorbeeld als u programma's downloadt. Daarom adviseert XS4ALL u de veiligheidssoftware F-Secure Internet Security op uw computer of thuisnetwerk te installeren. Bekijk de veelgestelde vragen voor meer informatie.

Wat zijn virussen?

Een virus is een klein programma dat zich verstopt in of tussen bestanden. Virussen kunnen voorkomen in attachments (bijlagen), software-bestanden en op media-dragers (diskettes, cd's, servers, websites) waarop bestanden staan die uitgewisseld worden.

Sommige virussen zijn ludiek en onschadelijk, terwijl andere veel schade kunnen aanrichten doordat ze data wissen of een harde schijf onbruikbaar maken. De meeste virussen verspreiden zich via e-mail. Dit soort virussen wordt ook wel 'worm' genoemd, omdat ze zich als in een kettingreactie verspreiden over netwerken.

Daarnaast bestaan er zogenaamde Trojan Horses, zoals Back Orifice. Een Trojan is een applicatie die in eerste instantie onschuldig lijkt. Na een tijdje deblokkeert de applicatie bepaalde poorten van uw computer en waarschuwt de programmeur dat die via die opengezette poorten uw computer kan binnendringen. Het risico op Trojan Horses schuilt vooral in software en porno.

Hoe voorkom ik virussen?

Het belangrijkste is het installeren van een betrouwbare virusscanner en firewall, die virussen detecteert en verwijdert. Deze kunt u downloaden uit het Mijn XS4ALL. XS4ALL heeft standaard voor al haar klanten VirusFilters aangezet. XS4ALL raadt u aan dit VirusFilter aan te laten staan. Bekijk de veelgestelde vragen voor meer informatie.

Andere tips om de kans op virussen te verkleinen leest u op de veiligheidspagina's.Veelgestelde vragen virussen

Hoe krijg ik virussen?
Kan spam ook virussen bevatten?
Wat voor soorten virussen bestaan er?
Hoe kan ik voorkomen dat ik virussen krijg?
Wat doet XS4ALL tegen virussen?
Hoe kom ik aan de beveiligingssoftware?
Hoe krijg ik technische ondersteuning?
Tijdens of na de installatie is mijn computer gecrashed, wat moet ik nu doen?
Windows heeft geen applicatie om het .zip bestand te openen?
Kan de Firewall ook op een eigen server geïnstalleerd worden?
Hoe zijn de upgrades en updates geregeld?
Hoe lang is de licentie geldig?
Heeft de virusscanning die XS4ALL toepast op uitgaande e-mail gevolgen voor mij?
chevron-down