Beveiliging

Wat kan ik doen tegen een poortscan?


Voordat ze overgaan tot een inbraak, verkennen inbrekers hun terrein meestal. Ze zoeken dan vooral naar zwakke plekken in de beveiliging. Poortscannen is een van de manieren om via internet een onbeveiligde ingang op een computer te vinden.

XS4ALL beschouwt een poortscan als de aankondiging van een inbraak. Het verbod op
poortscannen is daarom opgenomen in de Algemene Voorwaarden.

Hoe werkt het?

Een computer heeft veel ingangen, ook wel poorten genoemd. Via deze poorten gaat uw internetverkeer heen en weer. Zo maakt het protocol 'http', de standaard manier om websites mee te bekijken, in de regel gebruik van poort '80'. De meeste ingangen op een computer staan default open, ook als ze niet in gebruik zijn.

Criminelen scannen met speciale programma's grote aantallen computers tegelijkertijd, om uit te vinden welke poorten open staan.

Wat kunt u doen?

Tegen een poortscan kunt u zelf niet zoveel doen. Wel kunt u uw systeem met een firewall beveiligen tegen verdacht verkeer. Een firewall bewaakt de verbinding tussen uw computer en internet. Afhankelijk van uw instellingen, vraagt de firewall per programma of bericht toestemming om verbinding te maken.

In het Veiligheidspakket van XS4ALL is de beveiligingssoftware van F-Secure inbegrepen. Download de software in MijnXS4ALL.

chevron-down