Beveiliging

Veilig online winkelen


Waar moet u op letten als u online gaat shoppen?

Keurmerk

Er zijn verschillende keurmerken voor online winkels. Vaak houdt zo'n keurmerk in dat een winkel moet voldoen aan een bepaalde gedragscode, dat er een onafhankelijke geschillencommissie is en in sommige gevallen zelfs een waarborgfonds bij failliet van de winkel. Om de kwaliteit van de keurmerken te bewaren heeft de overheid een keurmerkentoets ingesteld. Voorbeelden van keurmerken:

Reputatie

Doet u een eerste aankoop bij een online winkel, kijk dan eerst wat u over de reputatie van die winkel kunt vinden op internet. Vaak zijn er recensies die al iets zeggen over de betrouwbaarheid van de winkel. Veilingsite Ebay heeft recensies van aanbieders. Andere websites met ervaringen van kopers:Service en Garantie

Heeft de winkel een garantieregeling? Of een goede service-afdeling? Bij online winkels kunt u niet altijd een defect product retourneren. Ook krijgt u soms alleen de fabrieksgarantie, waardoor het langer duurt voordat een product vervangen of gerepareerd wordt.

Betalingen

Is de transactie veilig? En verzekerd? Betalingen via iDEAL of internetbankieren zijn veilige transacties. Ze zijn echter niet verzekerd en u kunt ze ook niet ongedaan maken. Een betaling via creditcard is vaak wel verzekerd maar minder veilig, omdat uw gegevens niet zijn gekoppeld aan een transactie. Deze gegevens kunnen hergebruikt worden zonder uw toestemming. PayPal is veilig en heeft verschillende vormen van aankoopverzekering, bijv. voor Marktplaats en Ebay. Betalingen via Western Union en Moneygram zijn volledig onverzekerd en dus favoriet onder malafide aanbieders.
Tip: bekijk de website Veilig bankieren van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Zeven dagen bedenktijd

Bij aankopen via internet geldt de wet Kopen op Afstand. Hierdoor hebt u zeven werkdagen bedenktijd om een product terug te sturen. Let op: de bedenktijd geldt niet voor alle producten.

Tot slot: veiligheidstips

  1. Beveilig uw systeem

    Zorg dat uw computer goed is beveiligd. Een virus kan proberen om betalingsgegevens te achterhalen of de betaling om te leiden. Doorloop dan ook onze veiligheidschecklist om uw systeem te beschermen.

  2. Kies een sterk wachtwoord

    Gebruik ook bij accounts voor online winkelen een sterk wachtwoord. Kies daarnaast ook een uniek wachtwoord. Mocht de winkel onzorgvuldig met uw gegevens omgaan dan zijn uw andere online accounts veilig.

  3. Sla geen gegevens op

    Het lijkt handig: betalingsinformatie door de winkel of uw browser op laten slaan. Toch is dit een veiligheidsrisico. Virussen controleren opgeslagen informatie in uw browser op creditcard informatie. Ook zijn online winkels vaak het doelwit van hackers omdat ze veel persoonlijke en financiële informatie van hun klanten hebben.chevron-down