Beveiliging

Hoe kies ik een sterk wachtwoord?


Een goed wachtwoord is heel belangrijk voor de beveiliging van uw informatie. Met het wachtwoord krijgt u niet alleen toegang tot allerlei diensten, maar wordt u ook geïdentificeerd als de (unieke) abonnee. Kies uw wachtwoorden zodanig dat ze voor u makkelijk te onthouden zijn, maar voor een ander, ook iemand die van u al informatie heeft, moeilijk te raden. Een belangrijke vuistregel is: hoe langer uw wachtwoord, hoe exponentieel sterker het is. De gangbare zoek- en kraakprogramma's om wachtwoorden te achterhalen doen ongeveer 100 keer langer over het vinden van een wachtwoord als dat 1 teken langer is. Bij de huidige stand van de techniek adviseren wij 12-16 tekens voor een sterk gekozen wachtwoord.

Een sterke combinatie van woorden die u toch goed kunt onthouden

Gebruik een hele zin in plaats van een enkel woord. Een wachtzin is langer en daarmee complexer en veiliger. Kies een sterke wachtzin die lang is en die u toch makkelijk kunt onthouden, bijvoorbeeld "Mijn kat Sam is 9 jaar!". De zin mag uit maximaal 32 karakters bestaan.

Tips en trucs

  1. Kies verschillende wachtwoorden, of tenminste categorieën van wachtwoorden, bij de verschillende omgevingen waar u wachtwoorden voor moet gebruiken.

  2. Bedenk een manier waarbij het wachtwoord (liever: een wacht*zin*) complex blijft, maar die voor uzelf inzichtelijk en dus makkelijk te onthouden is.

  3. Gebruik een wachtwoordmanager die wachtwoorden kan administreren en herkent wanneer een specifiek wachtwoord moet worden ingevuld.


Met een zorgvuldig gekozen eigen centraal wachtwoord beschermt u de 'private' lijst wachtwoorden. Programma's die dit uitstekend kunnen zijn bijvoorbeeld XS4ALL KEY

Wat een wachtwoord juist niet sterk maakt

Kies nooit:

  • uw postcode

  • uw eigen naam

  • naam van kind of partner

  • een geboortedatum

  • kenteken van auto

Deze wachtwoorden worden het snelst 'gekraakt', omdat de informatie publiekelijk beschikbaar of erg makkelijk te raden is. Heeft u zo'n soort wachtwoord? Dan adviseren wij u om het spoedig te veranderen in Mijn XS4ALL.

Schrijf uw wachtwoord ook niet op een papiertje dat u bij uw computer bewaart. Gebruik liever een ezelsbruggetje zoals in het voorbeeld hierboven.

chevron-down