Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Kanaal wisselen

Het kan voorkomen dat uw WiFi-bereik goed lijkt, maar dat u toch geen goede verbinding ervaart. De kans is dan groot, dat u last heeft van een overbezet WiFi-kanaal. Dit komt vaak voor in stedelijk gebied en op plekken waar er veel WiFi tegelijk gebruikt wordt. In dat geval is het goed om de omringende drukte te bepalen op de WiFi bandbreedte. Onderstaand ziet u hoe dit precies werkt.

Zien de schermen er anders uit bij u? Zorg dan dat u de meest recente firmware op uw modem geïnstalleerd heeft.


Ga naar http://fritz.box of http://192.168.178.1. Mogelijk moet u inloggen op het modem.


Ga achtereenvolgens naar WLAN -> Radio Network.
Ga naar 'Radio Channel' en vink 'Adjust radio channel settings' aan. U kunt in de grafiek bij 'WLAN Location' zien hoe intensief de verschillende kanalen gebruikt worden. Hoe hoger de kolom, hoe meer kans dat uw draadloos signaal op dat kanaal niet optimaal zal werken.


Als u 'Show disturbances' aanvinkt kunt u zien welke kanalen met elkaar storen. Hiermee kunt u ook zien welk kanaal voor u de beste keuze is. XS4ALL adviseert om gebruik te maken van kanaal 1, 6 of 11. WiFi zendt uit op een breder spectrum dan 'alleen' het kanaal zelf, zoals in onderstaande illustratie:

wifi kanalen overlap 1 6 11

Het kan daardoor voorkomen, dat als het modem gebruik maakt van kanaal 3 of 4, dat u last heeft van storingsbronnen op zowel kanaal 1 als 6.

Als u al verbonden was met WiFi, kan het even duren voordat uw computer connectie krijgt met het nieuwe kanaal.