Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Veelgestelde vragen over draadloos internet

Algemeen

Wat is Wi-Fi?

WiFi biedt toegang tot internetdiensten zonder kabels of draden. Dit draadloze internet werkt met de standaard WiFi-techniek, ook wel WLAN (Wireless Local Area Network) genoemd. Deze techniek transporteert digitale data via radiogolven van een zendstation naar een ontvanger met een WiFi-kaart. Het signaal is gecodeerd volgens het IEEE 802.11 protocol. Dit is een internationale norm voor het versturen van een digitaal signaal door de lucht. U kunt met WiFi dus overal in huis online via radiogolven door de lucht.

Hoe werkt draadloos internetten via DSL?

Bij XS4ALL kunt u draadloos internetten via DSL met een Fritz!Box. Het basisstation voor het WLAN (een zender/ontvanger) is dan geïntegreerd met het DSL-modem.

Iedere PC met een USB-aansluiting kan draadloos aangesloten worden via een Wireless USB adapter maar tegenwoordig is de meeste apparatuur uitgerust met WiFi aan boord. Check de handleiding van de fabrikant van uw apparaat om te zien hoe dit werkt.

Wat voor apparatuur heb ik nodig om een draadloos netwerk op te zetten?

U heeft een wireless modem en apparaten met een WiFi-kaart nodig. Het modem is de zender van de data die binnenkomt via bijvoorbeeld uw VDSL-verbinding. De WiFi-kaart in bijvoorbeeld uw laptop of tablet vangt het WiFi-singaal op. Zo heeft u een draadloos netwerk.

Hoe moet ik mijn verbinding instellen?

Elke zender en ontvanger is weer anders qua configuratie. Hiervoor verwijzen wij u naar de handleiding van het apparaat of de website van de leverancier. Als u een product heeft aangeschaft via XS4ALL, kijk dan eerst op de helpdeskpagina's van XS4ALL

Wat is het bereik van een draadloos netwerk?

Dat is moeilijk te bepalen. Gemiddeld is een bereik van 35 meter haalbaar. Als er veel WiFi-blokkades zijn, is dat minder. Die storende objecten kunnen stereo-installaties, televisies, draadloze telefoons of magnetrons zijn. Maar ook beton en water verstoren het WiFi-signaal. Dus betonnen muren en vloeren, radiators, of bijvoorbeeld een waterbed zijn storende objecten voor uw draadloze verbinding. Het bereik in uw huis zal dan op sommige plaatsen in huis minder stabiel zijn.

802.11 standaard

WiFi werkt op basis van de 802.11 standaard. Dit is een standaard die sinds 1997 in ontwikkeling is om toenemende snelheid te krijgen over WiFi. De meeste typen Fritz!BOX zijn momenteel uitgerust met 802.11N waarmee theoretisch 300Mbit te halen is. De volgende opvolger is de 802.11AC standaard die in staat is om theoretisch tot 1.6 Gigabit te behalen. Dit is echter in het 5 Ghz spectrum waardoor het bereik van WiFi (de reikwijdte) wel afneemt. Dichterbij het modem zijn echter wel hogere snelheden mogelijk.

Beveiliging

Is een draadloze netwerkverbinding veilig?

Alleen als het goed beveiligd is! Dat raden wij dan ook iedereen aan. Zonder beveiliging kunnen anderen misbruik maken van uw verbinding.

Heeft u een modem van XS4ALL? Dan vindt u op deze pagina hoe u uw WiFi-netwerk beveiligt.

Wat kan ik doen om mijn draadloze netwerk te beveiligen tegen indringers en meelifters?

U Heeft u een modem van XS4ALL? Dan vindt u op onze deze pagina hoe u uw WiFi-netwerk beveiligt. 

WiFi kunt u met verschillende technieken beveiligen:

  • WEP – Wired Equivalent Privacy encryptie
  • WPA – WiFi Protected Access encryptie
  • MAC – Media Access Control-adres filtering.

    Het meest veilig is een combinatie van WPA en MAC-adres filtering. Als uw apparatuur WPA niet ondersteunt is WEP en MAC-adres filtering een goede beveiligingscombinatie.

Wat is het verschil tussen WEP of WPA beveiliging?

WEP en WPA versleutelen het dataverkeer. Met MAC-filtering beperkt u de toegang tot uw WiFi.

WEP-encryptie versleutelt de data die uitgewisseld worden met 1 en dezelfde sleutel. Elk verzonden en ontvangen datapakketje, wordt daarmee dan eerst ‘ontsleuteld’.

WPA-encryptie werkt met verschillende sleutels die om de 4 seconden wisselen. Dit geeft een nog betere beveiliging.

Bij MAC-filtering geeft u alleen specifieke adressen van netwerkkaarten toegang op uw draadloze netwerk. MAC-filtering is niet een topbeveiliging, maar we raden aan om het wel te doen. Het liefst in combinatie met WPA, of als dat niet kan WEP-encryptie.

Meer informatie vindt u op deze pagina.