Heeft u een technische vraag?

Heeft u een technische vraag?

Veelgestelde vragen over draadloos internet

Algemeen

Wat is Wi-Fi?

Bij draadloos internet wordt gebruik gemaakt van de standaard Wi-Fi techniek, ook wel WLAN (Wireless Local Area Network) genoemd. Deze techniek maakt het mogelijk dataverkeer met snelheden van 11 Mbps tot maximaal 54 Mbps via radiogolven te transporteren van een basis(zend)station naar een ontvanger met een zogenaamde wireless (Wi-Fi) kaart.

Via Wi-Fi kunt u eenvoudig toegang krijgen tot breedbanddiensten zonder gebonden te zijn aan kabels of draden. Het signaal dat van de ene computer naar de andere wordt verzonden, is digitaal en wordt gecodeerd volgens het IEEE 802.11 protocol. Dit is een internationale norm voor het versturen van een digitaal signaal door de lucht.

Hoe werkt draadloos internetten via DSL?

Als in uw huis of kantoor een ADSL- of BDSL aansluiting is aangelegd, kunt u draadloos internetten via DSL met een WLAN. Het basisstation voor het WLAN (een zender/ontvanger) kan geïntegreerd zijn met het DSL-modem.

Iedere PC met een USB-aansluiting kan draadloos aangesloten worden via een Wireless USB adapter (bijv. Speedtouch 120 of 121) en daarnaast kan elke laptop met een Wireless laptop-kaart draadloos aangesloten worden. U kunt zo draadloos gebruik maken van de DSL verbinding.

Het draadloos modem heeft naast de draadloze verbinding ook een of meerdere ethernet-uitgangen, zodat PC's via een ethernet-kabel ook rechtstreeks op het modem kunnen worden aangesloten.

Wat voor apparatuur heb ik nodig om een draadloos netwerk op te zetten?

Om een draadloos netwerk te realiseren heeft u een wireless modem en een WI-FI kaart nodig. Het modem (de zender van de data welke tevens in verbinding staat met bijvoorbeeld een DSL verbinding) kunt u het beste op een centraal punt in het pand aansluiten om zo'n groot dekkingsgebied te maken.

De WI-FI kaart (USB adapter, PCMCIA kaart, PCI kaart of MINI-PCI) plaatst u in de laptop of in uw computer. Middels software welke op uw systeem geinstalleerd dient te worden kunt u een verbinding opzetten. De zender en ontvanger staan constant met elkaar in verbinding.

Hoe moet ik mijn verbinding instellen?

Elke zender en ontvanger is weer anders qua configuratie. Hiervoor verwijzen wij u naar de handleiding van het apparaat of de website van de leverancier. Als u een product heeft aangeschaft via XS4ALL, kijk dan eerst op de helpdeskpagina's van XS4ALL

Wat is het bereik van een draadloos netwerk?

De maximale afstand tussen de zender en de ontvanger is moeilijk te bepalen. Gemiddeld is een bereik van 35 meter haalbaar, maar het is mogelijk dat er in uw huis teveel interferentie is. Dit wil zeggen dat er voor radioverbindingen (draadloze communicatie) veel storende objecten kunnen zijn. Denk hierbij aan stereo-installaties, televisies, draadloze telefoons en magnetrons. Een waterbed is een enorm storend object voor draadloze verbindingen, evenals vochtige betonnen muren.

Het is echter niet zo dat wanneer u 1 of meerdere van bovengenoemde apparaten in huis hebt, uw draadloze verbinding niet meer functioneert, maar het kan van invloed zijn op de draadloze verbinding.

Wat is het verschil tussen de standaarden 802.11b en 802.11g?

De 802.11G wireless variant is de opvolger van de 802.11B versie. De 802.11B techniek is gebaseerd op een 11 Megabit per seconde (Mbps) verbinding welke gedeeld wordt door alle verbonden systemen. Wanneer u een 802.11B type Accesspoint heeft en u bent met 2 computers verbonden, dan heeft u een theoretische snelheid van 5,5Mbps.

Tevens is de afstand met een 802.11B accesspoint minder groot dan een 802.11G versie. Met de 802.11G variant kunt u een snelheidsoverdracht van 54Mbps halen. Echter dit is ook weer shared en deelt u de snelheid met andere systemen die verbonden zijn. Wanneer u een draadloos netwerk (802.11B of 802.11G) beveiligt, gaat er altijd een minimaal gedeelte van de snelheid af. Dat stukje wordt gebruikt voor de versleuteling van de data die u uitwisselt.

Beveiliging

Is een draadloze netwerkverbinding veilig?

Een niet beveiligd draadloos netwerk is NIET veilig. Anderen kunnen misbruik maken van uw verbinding waardoor uw DSL verbinding door XS4ALL kan worden afgesloten. Ook krijgt u zelf een lagere snelheid als anderen meesurfen op uw verbinding.

Wij raden dan ook iedereen aan om het draadloze netwerk te beveiligen. Heeft u een wireless modem aangeschaft via XS4ALL dan vindt u op de helpdeskpagina'sde beveiligingsinstellingen van uw modem.

Wat kan ik doen om mijn draadloze netwerk te beveiligen tegen indringers en meelifters?

U kunt uw netwerk beveiligen middels verschillende technieken. WEP (Wired Equivalent Privacy) encryptie, WPA (WiFi Protected Access) versleuteling en MAC (Media Access Control)-adres filtering. Het meest veilig is een combinatie van WEP en MAC-adres filtering of liever nog WPA en MAC-adres filtering, als WPA met uw apparatuur mogelijk is.

Wat is het verschil tussen WEP of WPA beveiliging?

Wanneer u een WEP encryptie gebruikt, worden de data die uitgewisseld worden met 1 en dezelfde sleutel versleuteld. Elk pakketje dat verzonden en ontvangen wordt, moet dan eerst ontsleuteld worden. Bij WPA encryptie word er met verschillende sleutels gewerkt welke om de 4 seconden wisselen. Dit zorgt voor een nog betere beveiliging. Bij MAC-filtering staat u specifieke adressen van netwerkkaarten toe tot toegang op het draadloze netwerk. MAC filtering is niet een top beveiliging, maar we raden het wel aan om te doen. Om uw draadloze netwerk nog beter te beveiliging of meer uitleg verwijzen wij u graag naar de pagina over veiligheid.

Ik heb een hele lage of wisselende signaalsterkte, wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Elke zender en ontvanger is weer anders qua configuratie. Hiervoor verwijzen wij u naar de handleiding van het apparaat of de website van de leverancier. Als u een product heeft aangeschaft via XS4ALL, kijk dan eerst op de helpdeskpagina's van XS4ALL.

Problemen

Hoe kan het dat mijn draadloze verbinding zo langzaam is?

De traagheid kan veroorzaakt worden door drukte op de site waar u downloadt. Controleer of de verbinding ook traag is vanaf ftp://ftp.xs4all.nl/pub/test/100mb.bin.

Sommige oudere draadloze adapters ondersteunen niet de 802.11G standaard waardoor de maximale overdrachtssnelheid wordt beperkt tot maximaal 11Mbit/s. Invloeden van buitenaf, zoals muren en plafonds, kunnen er voor zorgen dat deze snelheid lager ligt.

Mijn computer geeft aan dat er verbinding is met het draadloze netwerk, maar ik kan mijn modem/router niet configureren. Wat kan de oorzaak zijn?

Vaak is een modem ingesteld met een WEP/WPA key om te voorkomen dat andere mensen ongewenst uw netwerk kunnen binnendringen. De sleutelcode die in het modem staat moet in dat geval overeenkomen met de sleutelcode die ingesteld staat voor uw draadloze adapter. Als de WEP/WPA keys niet gelijk zijn zal er geen verbinding tussen draadloze adapter en modem/router tot stand worden gebracht. Als het modem/router niet te configureren is terwijl er wel signaalsterkte is, kunt u het modem/router benaderen door een netwerkkabel tussen uw PC en modem te gebruiken. Een onjuist ingestelde firewall kan er voor zorgen dat de webinterface van uw modem/router niet bereikbaar is.

Ik kan via mijn draadloze netwerk mijn modem/router configureren, maar kan geen internet verbinding maken. Wat kan de oorzaak zijn?

Zorg er voor dat uw modem juist geconfigureerd is. Voor meer instellingen kunt u ook de helpdeskpagina's raadplegen. Controleer uw loginnaam en wachtwoord in het modem/router. Uw loginnaam is vermeld in de bevestigingsbrief van XS4ALL. Achter uw loginnaam dient u @xs4all.nl te zetten (loginnaam@xs4all.nl). Het wachtwoord is het wachtwoord dat u hebt opgegeven bij de aanvraag van ADSL of Business DSL.

De draadloze netwerkkaart in mijn laptop maakt geen verbinding met mijn draadloze netwerk. Wat kan de oorzaak zijn?

Controleer of de drivers van uw draadloze adapter juist geinstalleerd zijn. Bent u er niet zeker van of de drivers juist geinstalleerd zijn, de-installeer dan eerst de huidige drivers en installeer daarna de drivers opnieuw.

Vaak is een modem ingesteld met een WEP/WPA key om te voorkomen dat andere mensen ongewenst uw netwerk kunnen binnendringen. De WEP/WPA key die in het modem staat moet in dat geval overeenkomen met degene die ingesteld staat voor uw draadloze adapter. Als de sleutelcodes niet gelijk zijn zal er geen verbinding tussen draadloze adapter en modem/router tot stand worden gebracht.

Als het modem/router niet te configureren is terwijl er wel signaalsterkte is, kunt u het modem/router benaderen door een netwerkkabel tussen uw PC en modem te gebruiken. Het is mogelijk dat de draadloze adapter niet goed samenwerkt met een modem/router van een ander merk. Raadpleeg in dat geval de fabrikant van de adapter of modem/router.

Wat kan ik doen aan storingen in mijn draadloze netwerk.

Een draadloos netwerk maakt gebruik van de 2,4 ghz frequentie. Deze frequentie is een radiogolf en daardoor gevoelig voor storing door andere signalen en/of objecten. Dergelijke storing noemen we interferentie.

Er kan sprake zijn van interferentie in uw omgeving zijn als:

  • U een zwak signaal ontvangt;
  • De snelheid van uw draadloze netwerk voortdurend wisselt;
  • U helemaal geen draadloos netwerk tot stand kunt brengen.

Veel van deze problemen lost u op door een ander uitzendkanaal in het modem te kiezen of eventueel het modem op een andere plek in het pand op te hangen.

Er zijn echter ook storende objecten waarbij het technisch bijna niet mogelijk is om een draadloze verbinding op te zetten. Bijvoorbeeld een muur van gewapend beton, waar een metalen constructie in verwerkt zit die geen radiogolven doorlaat. Bestaat uw woning volledig uit dergelijke muren en plafonds, dan kan uw draadloze bereik minimaal zijn. In dat geval adviseert XS4ALL u geen draadloos netwerk te gebruiken, maar uw modem aan te sluiten met een ethernetkabel.

Als uw draadloze netwerkverbinding niet optimaal functioneert, controleert u dan of u gebruik maakt van één van de volgende objecten:

  • Andere draadloze netwerken
  • Draadloze telefoons
  • Draadloze koptelefoons/headsets
  • Metalen kasten
  • Audio/visuele apparatuur
  • Lampen

Objecten die gebruik maken van de 2.4 ghz frequentie, zoals een draadloze telefoon, kunnen gebruik maken van hetzelfde kanaal als waar uw wireless toegangspunt op uitzendt. In dat geval kunt u in de configuratie van uw modem het uitzendkanaal wijzigen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van het modem.

Een metalen kast of magnetische apparatuur zoals een audioinstallatie, speakers of televisie kunnen storing veroorzaken. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk storende objecten tussen het draadloze modem en de computer staan. Hiermee kunt u de stabielste draadloze netwerkverbinding maken.

Werkt een draadloze verbinding ook met Apple of Linux computers?

Ja. Echter, niet alle Wi-Fi kaarten werken met Apple of Linux. Raadpleeg daarom altijd de fabrikant van de draadloze adapter of deze geschikt is.Klantenservice

Niet gevonden? Neem contact met ons op

Klantenservice

Werkdagen 8:00 - 20:00 uur.
Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

Technische ondersteuning

Dagelijks 8:00 - 22:00 uur

Internetvraagbaak
Voor al uw internet vragen

Dagelijks 8:00 - 22:00