Veelgestelde vragen over PHP

Wat is PHP?

PHP Hypertext Preprocessor is afgeleid van Personal Home Page Tools. Het is een scripttaal (programmeertaal) die in combinatie met HTML kan worden gebruikt om dynamisch gegenereerde pagina's te maken. PHP kan MySQL databases of e-mailaccounts aanspreken, eventueel op afstand. Hiermee kunt u bijvoorbeeld pagina's maken waarbij de vormgeving en de redactie zijn gescheiden. Of pagina's met gegevens uit een database die zijn afgestemd op de bezoeker. Door PHP tags te gebruiken, wisselt u tussen HTML en PHP. De syntax lijkt op die van Perl of C en de functionaliteit is vergelijkbaar met ASP. De verwerking van een PHP-script vindt plaats op de server. PHP is open source software en platform-onafhankelijk.

Hoe werkt PHP?

De Linux webservers van XS4ALL zijn geschikt gemaakt voor het gebruik van PHP bij bestandsnamen .php, .php5 en .php4. (Het gebruik van PHP4 raden wij af omdat dit spoedig uitgefaseerd zal worden). U hoeft zelf niets te installeren. Wanneer de server een verzoek krijgt van een browser (GET request van een client) dan kijkt het of de bestandsnaam eindigt op een van deze extensies. Is dat het geval, dan voert de server het script uit en vervangt deze door de uitvoer van de PHP instructies. In de browser is slechts de uitvoer zichtbaar, het script is onzichtbaar.

Welke abonnementen bieden PHP?

U kunt PHP gebruiken met de Unix Websites.

Welke versie PHP kan ik gebruiken?

De Unix websites draaien op Debian Linux en maken gebruik van de Apache webserver. Op deze websites kunt u gebruikmaken van PHP5.3

Hoe kan ik een eigen php.ini gebruiken

Het is mogelijk om een eigen php5.ini file te gebruiken om extra settings aan de php configuratie toe te voegen of te wijzigen. Hiervoor moet u een "etc" directory naast uw "htdocs" en "cgi-bin" aanmaken, en daarin een "php5.ini" maken met daarin uw eigen wijzigingen die u bovenop de globale php.ini wil activeren.

De directory structuur moet er dan als volgt uit zien:

/WWW/u/"username"/htdocs
/WWW/u/"username"/cgi-bin
/WWW/u/"username"/etc
/WWW/u/"username"/etc/php5.ini

In dit geval wordt er automatisch gezien dat het bestand /WWW/u/"username"/etc/php5.ini bestaat. Op dat moment worden de standaard php settings genegeerd en wordt eerst de standaard /etc/php5/cgi/php.ini geladen. Hierna worden uw overige instellingen uit uw /WWW/u/"username"/etc/php5.ini ingeladen en samen gevoegd in een "php5.ini.autogenerated" bestand. Deze losse instellingen "overrulen" dan de gene die in /etc/php5/cgi/php.ini gedaan zijn.

Hoe schakel ik tussen verschillende PHP versies?

Door in te loggen met SSH op wh-shell.xs4all.nl kunt u daar met het commando “template” aangeven met welke PHP versie uw website moet werken. Voorbeeld:

template --php53
(zet PHP 5.3 als standaard versie)
template --php55
(zet PHP 5.5 als standaard versie)

Meer informatie over shell-toegang

Waarom werkt het niet?

• FTP/upload de scripts in de ASCII- of text-mode van het ftp-programma
  • Hebt u de juiste syntax gebruikt? Schakel PHP error logging in via uw eigen php5.ini en kijk of de log bestanden fouten bevatten.
  • Kijgt u de melding 'Forbidden, You don't have permission to access /[bestand] on this server.' pas dan de rechten aan
  • Gebruik een editor met PHP syntax highlighting en eventueel een debugger.

Waar vind ik meer informatie?