Veelgestelde vragen over MySQL

Hoe maak ik een nieuwe MySQL database aan?

U kunt een database in het Service Centre aanmaken. U activeert daar ook de gebruikersnamen met bijbehorende wachtwoorden voor de database, met verschillende gebruikersrechten (Admin, Read-only).

Wat is de hostname van de MySQL server?

Dit is: loginnaam.mysqlservers.xs4all.nl
Waar 'loginnaam' het beheeraccount van de website is.

Welke versie MySQL draait op de server?

Als u via de shell inlogt op uw server ziet u het versienummer in de begroetingstekst. Alle MySQL servers draaien een 5.x versie.

Hoe maak ik verbinding met de MySQL server?

Daar zijn verschillende manieren voor. XS4ALL heeft voor u twee methodes als voorbeeld uitgeschreven, via een Perl script en via een PHP script.

Op de prompt gebruikt u het commando:

mysql -h loginnaam.mysqlservers.xs4all.nl -u uwloginnaam -p

Indien u direct verbinding wilt maken met de database server dan is het nodig om het IP adres van de gebruikte internetverbinding toe te voegen in het Service Centre. 'Website & Eigen server' -> 'Website' -> 'Toegang en permissies wijzigen'.

Maakt XS4ALL back ups van de MySQL server?

Ja, maar u kunt het beste zelf regelmatig een backup bestand van de database maken bijvoorbeeld door middel van een database Export in phpMyAdmin

Hoeveel ruimte mag een database innemen op de MySQL server?

Op dit moment is nog niet vastgelegd hoeveel ruimte uw database mag innemen. Er zal een fair use policy gehanteerd worden. Zorg er wel voor dat statische data zoals plaatjes en muziekbestanden niet zelf in de MySQL-database staan. Zet de bestanden op de webserver, neem een link daar naar toe op in de database.

Kan ik PHPmyAdmin gebruiken?

Ja, op https://phpmyadmin.xs4all.nl kunt u hierop inloggen, u hoeft het niet zelf te installeren. Gebruik hiervoor uw database loginnaam en wachtwoord.

Als u niet kunt inloggen via phpmyadmin dan heeft u waarschijnlijk een oudere database. U kunt in het Service Centre zien of u een nieuwe of een oude database heeft. Worden er in het Service Centre geen database gegevens getoond dan heeft u een oude database.

Mijn website is heel traag sinds ik MySQL gebruik.

De site wordt pas traag als er heel veel in de database staat. Vaak is dit niet nodig. Zorg er voor dat statische data zoals plaatjes en muziekbestanden niet zelf in de mysql-database staan. Zet de bestanden op de webserver, neem een link daar naar toe op in de database.

Wat kan ik doen als een tabel in de database stuk is?

Vaak valt dit te repareren. Zie http://dev.mysql.com/doc/en/repair-table.html voor hulp.

Ik zie een database, die ik niet thuis kan brengen, nl information_schema.

Dit een extra service van XS4ALL. Het is een real-time geupdate database die alleen beschikbaar is voor de ingelogde gebruiker. Het provide zogenaamde "meta data" voor de gebruiker. Er staat bijvoorbeeld in welke character sets e.d. er gesupport worden. U kunt deze database niet aanpassen of verwijderen.

Meer informatie valt te vinden op de site van MySQL:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/information-schema.html

En voor een uitprintbare -meer uitgebreide- documentatie in PDF formaat:
http://dev.mysql.com/tech-resources/articles/mysql-datadictionary.pdf

Welke ondersteuning biedt de helpdesk van XS4ALL?

XS4ALL biedt slechts ondersteuning bij het maken van een verbinding met de MySQL server. Mocht het benaderen van de server problemen opleveren, dan kunt u contact opnemen met de helpdesk