Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Veelgestelde vragen over PHP

Wat is PHP?

PHP Hypertext Preprocessor is afgeleid van Personal Home Page Tools. Het is een scripttaal (programmeertaal) die in combinatie met HTML kan worden gebruikt om dynamisch gegenereerde pagina's te maken. PHP kan MySQL databases of e-mailaccounts aanspreken, eventueel op afstand. Hiermee kunt u bijvoorbeeld pagina's maken waarbij de vormgeving en de redactie zijn gescheiden. Of pagina's met gegevens uit een database die zijn afgestemd op de bezoeker. Door PHP tags te gebruiken, wisselt u tussen HTML en PHP. De syntax lijkt op die van Perl of C en de functionaliteit is vergelijkbaar met ASP. De verwerking van een PHP-script vindt plaats op de server. PHP is open source software en platform-onafhankelijk.

Hoe werkt PHP?

De Linux webservers van XS4ALL zijn geschikt gemaakt voor het gebruik van PHP bij bestandsnamen .php, .php5. U hoeft zelf niets te installeren. Wanneer de server een verzoek krijgt van een browser (GET request van een client) dan kijkt het of de bestandsnaam eindigt op een van deze extensies. Is dat het geval, dan voert de server het script uit en vervangt deze door de uitvoer van de PHP instructies. In de browser is slechts de uitvoer zichtbaar, het script is onzichtbaar.

Welke abonnementen bieden PHP?

U kunt PHP gebruiken met de Unix Websites.

Welke versie PHP kan ik gebruiken?

De aangeboden versies kunt u zien in Mijn XS4ALL

Hoe kan ik de php.ini aanpassen?

In het php.ini-bestand is de PHP configuratie te vinden. Deze instellingen kunt u zelf aanpassen met een .user.ini-bestand.

Instellingen weergeven

U kunt de huidige instellingen weergeven met de functie phpinfo().Maak hiervoor een PHP-bestand aan in de htdocs-map. Noem deze phpinfo.php. Hierin zet u:

<?php
phpinfo();
?>

Bekijk vervolgens de instellingen door naar http://www.domeinnaam.nl/phpinfo.php te gaan.

Instellingen aanpassen

• U kunt de standaard instellingen overschrijven door in de directory (map) htdocs/ een .user.ini-bestand aan te maken. Belangrijk: let op de punt!
  • Deze instellingen kunnen ook per subdirectory worden aangepast door de .user.ini daar te plaatsen.
  • De mogelijke instellingen staan op https://secure.php.net/manual/en/ini.list.php. Alle PHP_INI_PERDIR- en PHP_INI_ALL-waardes kunnen worden aangepast.
  • Het duurt maximaal 5 minuten voordat de wijzigingen zijn uitgevoerd.

Hoe schakel ik tussen verschillende PHP versies?

U kunt de PHP versie aanpassen in Mijn XS4ALL

Waarom werkt het niet?

• FTP/upload de scripts in de ASCII- of text-mode van het ftp-programma
  • Hebt u de juiste syntax gebruikt? Schakel PHP error logging in via uw eigen php5.ini en kijk of de log bestanden fouten bevatten.
  • Kijgt u de melding 'Forbidden, You don't have permission to access /[bestand] on this server.' pas dan de rechten aan
  • Gebruik een editor met PHP syntax highlighting en eventueel een debugger.

Waar vind ik meer informatie?