Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Beveiligde directories

U kunt directories van uw Unix Website beveiligen door middel van wachtwoorden, om toegang beperkt te houden tot bepaalde mensen. Als iemand probeert een URL op vragen van een beveiligde directory zal de webbrowser eerst om de gebruikersnaam en wachtwoord vragen voordat de URL wordt afgebeeld. Klopt de gebruikersnaam en/of het wachtwoord niet dan zal de webserver de toegang weigeren tot de directory.

Beveiligen

Om een directory te beveiligen dient er op uw webserver een .htaccess bestand geplaatst worden. U kunt beter geen .htaccess bestand met deze instructies in de root van de website plaatsen want dan wordt iedereen die geen geldige gebruikersnaam en wachtwoord van u heeft gehad buiten gesloten.

AuthUserFile /WWW/[eerste letter loginnaam]/[loginnaam]/passwd
AuthGroupFile /dev/null
AuthName "Software Download"
AuthType Basic
require user erik


De eerste vier variabelen moeten gebruikt worden.

  • AuthUserFile geeft aan welk bestand gebruikt moet worden voor de wachtwoorden.
  • AuthGroupFile geeft aan welke file gebruikt moet worden als groupfile. Er moet altijd een group file worden opgeven, gebruik /dev/null als groupfile als er geen groups gebruikt worden. Voor meer informatie over dit onderdeel, zie de gerelateerde informatie onderaan deze pagina.
  • AuthName Deze tekst wordt ook door de WWW-browser gebruikt bij het vragen om naam en password.
  • AuthType geeft het type beveiliging aan. Dit moet altijd "Basic" zijn.

Wachtwoord bestand

Het wachtwoord bestand bevat de naam en bijbehorende wachtwoorden van degenen die toegang kunnen hebben tot de directory. Dit bestand moet gemaakt worden met het UNIX-commando 'htpasswd'. Om het htpasswd commando te gebruiken moet er een SSH verbinding met wh-shell.xs4all.nl gemaakt worden.

  • gebruik 'htpasswd -c naamvanwachtwoordbestand username' om een nieuw wachtwoord bestand te maken met één gebruiker.
  • gebruik 'htpasswd naamvanwachtwoordbestand username' om een gebruiker aan een bestaand wachtwoord bestand toe te voegen.

Nadat er een wachtwoord bestand is gemaakt met het htpasswd commando, moet het .htaccess bestand gewijzigd worden voordat de gebruikers toegang hebben tot de directory. Voeg voor elke gebruiker die toegang hebt tot de directory "require user gebruikersnaam" toe aan de .htaccess file tussen <limit GET POST> en </limit>.

Vervolgens dient u de directory rechten van de af te schermen directory aan te passen met chmod 701 en de bestanden in die directory met chmod 604. De .htaccess en passwd bestanden moeten ook de rechten 604 hebben.
Voor meer informatie over chmod leest u de Veelgestelde vragen over chmod.

Gerelateerde informatie