Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Veelgestelde vragen over domeinnamen?

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is vergelijkbaar met een 'roepnaam' op internet. Hiermee is het mogelijk om door middel van een makkelijk te onthouden naam, woord of afkorting een lokatie te vinden op internet, waar achter de schermen iedere computer een officieel (en voor mensen lastig te onthouden) technisch adres heeft.

Omdat iedere domeinnaam ter wereld uniek moet zijn, is er een systeem waarmee al deze namen worden bijgehouden en waarin computers op internet opzoeken op welk technisch adres een gezochte lokatie zich precies bevindt. De dienst domeinnaam-reservering van XS4ALL zorgt ervoor dat uw domeinnaam in dit wereldwijde systeem geregistreerd is, zodat anderen deze domeinnaam niet kunnen gebruiken.

Achter de schermen: IP-adressen en het domeinnaam-systeem(DNS)

Op internet worden computers (hosts) geïdentificeerd door middel van een IP-adres. Een IP-adres is een getal dat bestaat uit 32 bits (enen en nullen). Omdat een combinatie als 194.109.6.92 voor mensen lastig te onthouden is, heeft men een systeem ontwikkeld om 'begrijpelijke' namen te koppelen aan deze IP-adressen.

Sinds 1983 is hiervoor het Domain Name System in gebruik, afgekort als DNS. Een domeinnaam bestaat minstens uit een naam en een extensie, gescheiden door een punt (bijvoorbeeld: onze naam is xs4all, onze extensie is nl).Door middel van het DNS worden wereldwijd tabellen bijgehouden waarin domeinnamen aan IP-adressen worden gekoppeld en vice versa.

Iedere keer dat u tijdens het surfen een nieuwe website opvraagt of wanneer u een e-mail verstuurt, wordt de naam door nameservers gekoppeld aan het bijbehorende IP-adres waar uw computer het gezochte domein kan vinden (in dit het geval van bijvoorbeeld www.xs4all.nl is dit 194.109.6.92).Dit proces vindt achter de schermen plaats binnen een fractie van een seconde, dus doorgaans zult u hiervan tijdens het surfen niets merken.

Domeinnamen en instanties

In het DNS worden domeinnamen bijgehouden. Voor iedere domein-extensie (zoals bijvoorbeeld .nl, .com of .info) is een organisatie aangewezen die verantwoordelijk is voor het registreren van de domeinnamen met die extensie. Dit wordt een 'registry' genoemd.Wanneer u een domeinnaam op internet wilt hebben, moet u deze laten registreren in de betreffende 'registry'.

Het is voor privé-personen of bedrijven niet mogelijk om registratie rechtstreeks af te handelen met de registry, maar dit proces verloopt via tussen-organisaties die de administratieve afhandeling regelen. Over het algemeen zijn hierbij verschillende modellen mogelijk, maar globaal ziet het systeem er als volgt uit:

In bovenstaande figuur is weergegeven hoe de registratie van verschillende typen domeinen via XS4ALL verloopt. In geval van een .nl of .be -domein regelt XS4ALL de afhandeling rechtstreeks met de betreffende registry, in geval van een Amerikaanse domein-extensie dient dit proces te verlopen via een registrar. In geval van XS4ALL is dit Network Solutions.

Wat betekent dit schema voor u?

Omdat het internet een dynamisch medium is, treden er continu veranderingen op: er ontstaan nieuwe extensies, domeinnamen wisselen van eigenaar en domeinhouders wisselen af en toe van provider.Omdat de organisatie achter de schermen voor u van belang kan zijn wanneer u een domein wilt aanvragen, overdragen of verhuizen, wil XS4ALL u graag inzicht geven in de verschillende scenario's die zich achter de schermen afspelen. De organisatie achter de schermen heeft namelijk vaak impact op de benodigde doorlooptijd van uw aanvraag en op de informatie die XS4ALL nodig heeft om u probleemloos van dienst te kunnen zijn.

Kan ik mijn domeinnaam wijzigen?

Nee dit is niet mogelijk. Wel kunt u naast uw bestaande domeinnaam een nieuwe aanvragen zodat u tijdelijk twee domeinen hebt. Door middel van een tijdelijke doorverwijzing gaat u probleemloos over van de oude naar de nieuwe domeinnaam. Daarna kunt u uw oude domein laten vervallen.

Kan ik mijn domeinreservering laten doorverwijzen naar een website?

Ja, bij een domeinreservering via XS4ALL is een eenmalige www-verwijzing inbegrepen. Dit houdt in dat in de DNS het A-record van de door u gereserveerde domeinnaam verwijst naar een vast IP-adres of naar een ander domein dat bij XS4ALL gehost wordt. In eenvoudige bewoordingen betekent dit dat bij het intypen van www.uwdomeinnaam.nl deze domeinnaam automatisch naar een andere website doorverwijst. Bij doorverwijzingen wordt er alleen verwezen naar de indexpagina (index.html) van dat domein (www.eenanderdomein.nl) en niet naar een (sub)directory zoals www.eenanderdomein.nl/map of www.xs4all.nl/~login.

Wat houdt een domeinreservering bij XS4ALL in?

Een domeinreservering houdt in dat XS4ALL voor u de administratieve afhandeling van een domeinaanvraag verzorgt bij de verantwoordelijke instantie en ervoor zorgt dat deze registratie ook jaarlijks wordt verlengd. Daarnaast wordt uw domeinnaam opgenomen in XS4ALL's nameserver, zodat deze op internet bekend is. Een domeinreservering biedt u dus geen website of e-mail, maar zorgt er alleen voor dat een domeinnaam uw eigendom wordt en blijft zodat u deze later kunt gebruiken.