Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Veelgestelde vragen over virussen

Over virussen en virusbestrijding

Hoe krijg ik virussen?

Virussen verspreiden zich zelfstandig. In verreweg de meeste gevallen gebeurt dit door het uitwisselen van bestanden via attachments, cd's of USB Sticks. Veel van de huidige virussen nestelen zich in de attachment van een e-mail, waarna ze zichzelf bijvoorbeeld naar alle contacten in het adresboek sturen. Het kan dus voorkomen dat u een virus ontvangt van iemand die uw e-mailadres in zijn/haar adresboek heeft opgenomen.

Daarnaast kunt u een virus oplopen doordat u websites bezoekt die op een besmette webserver staan. Als uw browser niet goed beveiligd is, kan die ongevraagd een bestand downloaden vanaf een website op die server.

Wat voor soorten virussen bestaan er?

In grote lijnen zijn er vier soorten virussen:

 • macro-virussen: dit soort virussen komt het meeste voor. Ze infecteren een applicatie (vaak Word of Excel), en veranderen op eigen houtje woorden en zinnen in een tekstbestand.
 • virussen die software-bestanden infecteren: hierbij gaat het meestal om .exe-bestanden. Een .exe-bestand is een programma. Zodra dit programma uitgevoerd wordt, wordt het virus actief.
 • virussen die de boot-sector van een systeem infecteren: dit soort virussen kan bijvoorbeeld op een USB Stick, tussen andere bestanden, meereizen. Zodra een computer opgestart wordt terwijl een USB Stick erin zit, laadt het virus en kan de data op de harde schijf aangetast raken.
 • virussen die zich via websites verspreiden: een voorbeeld hiervan is Nimda, die zich verspreidde via javascript op webservers. Een webserver die besmet is, zorgt ervoor dat bezoekers van een website op die server een bestand downloaden met het virus. Dit gebeurde slechts bij Internet Explorer, die destijds een beveiligings-lek had.

Lopen Windows-gebruikers meer risico dan Macintosh-gebruikers?

Virussen worden geschreven om een zo groot mogelijke impact te hebben. Omdat er wereldwijd meer Windows-gebruikers zijn dan Macintosh-gebruikers, worden virussen voornamelijk geschreven voor een Windows-omgeving. Dit maakt Windows-systemen inderdaad gevoeliger voor virussen dan andere besturingssystemen. Om dezelfde reden worden Linux-systemen minder aangetast door virussen.

Hoe kan ik voorkomen dat ik virussen krijg?

 • Een combinatie van een goede virusscanner en een firewall is een prima preventieve maatregel tegen virussen. Bij elk abonnement van XS4ALL krijgt u beveiligingssoftware. Dit kunt u downloaden vanuit het Mijn XS4ALL. Voor de virusscanner komen regelmatig updates beschikbaar, die u dient te downloaden om beschermd te blijven tegen de laatste virussen. Denk er, als u meerdere computers hebt, aan dat u ze allemaal beveiligt!
 • Om nog beter beschermd te zijn, heeft XS4ALL VirusFilters voor u aangezet. XS4ALL raadt u aan deze VirusFilters aan te laten staan. Waar een virusscanner en firewall virussen verwijderen als die uw computer bereiken, gaan VirusFilters een stapje verder: die onderscheppen besmette e-mailberichten al op de mailserver van XS4ALL. Deze e-mails met virussen bereiken uw computer niet, en kunnen dus ook geen schade aanrichten.
 • Open nooit attachments, ook niet als deze van een bekende afkomstig zijn. De afzender kan namelijk onbewust een attachment (met virus) meegestuurd hebben. Open een attachment pas als deze door uw virusscanner gescand is.
 • Zorg ervoor dat de applicaties Microsoft Word en Excel macro's niet ongevraagd uitvoeren. Hiermee voorkomt u dat een macro-virus actief wordt zonder dat u het weet.
 • Om te voorkomen dat u zelf virussen verspreidt kunt u besluiten het adresboek van uw e-mailprogramma niet te gebruiken. U kunt de adressen die u vaak gebruikt in een tekstbestand zetten en deze elke keer naar uw e-mailprogramma kopieren. Doet u dit, dan dient u ook de optie 'Add reply address to address book' uit te zetten, anders vult het adresboek zich vanzelf weer.
 • Als u Windows als besturingssysteem heeft, laat het onderdeel Windows Update (in het Start-menu) dan regelmatig naar updates of patches zoeken. Microsoft brengt, bijvoorbeeld wanneer er een security issue is gevonden, belangrijke updates uit die nodig zijn om uw computer beveiligd te houden.
 • Zorg ervoor dat uw browser nooit ongevraagd bestanden download. Dit is een optie in browsers die u uit kunt zetten in de instellingen van het programma.
 • Overweeg over te stappen van Outlook Express naar een ander programma. Outlook Express kan .vbs-scripts (VisualBasic-scripts) uitvoeren en virussen zijn vaak dit soort scripts. Dit maakt Outlook Express gevoeliger voor virussen dan andere e-mailpogramma's. Een goed alternatief is bijvoorbeeld Thunderbird.

Wat doet XS4ALL tegen virussen?

XS4ALL heeft verschillende maatregelen getroffen in de strijd tegen virussen:

Mogelijkheid bieden om een klacht in te dienen over virusverspreidende XS4ALL-abonnees

Als u er zeker van bent dat u een virus ontvangt van een XS4ALL-abonnee, dan kan XS4ALL daar een onderzoek naar instellen. U kunt de verzender van het virus aanmelden op het adres abuse-virus@xs4all.nl

De e-mail die u hiernaartoe stuurt, dient aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 • de e-mail moet geforward worden
 • eventuele attachments dient u mee te sturen
 • u kunt slechts een 'aanmelding' per e-mailbericht doen
 • de volledige headers van de e-mail dient u mee te sturen

Op deze pagina leest u hoe u van de meest gebruikte e-mailprogramma's de volledige headers oproept.

Beveiligingssoftware beschikbaar stellen
XS4ALL stelt bij elk abonnement de beveiligingssoftware F-Secure Internet Security beschikbaar. Er zijn versies voor Windows en Mac.

Deze software kunt u downloaden vanuit Mijn XS4ALL. Heeft u de anti-virussoftware geinstalleerd, dan wordt u elke keer op de hoogte gesteld als er updates beschikbaar zijn. Deze updates moet u dan ophalen, zodat u er zeker van bent dat uw anti-virusprogramma up to date is.

Uw e-mail schoonvegen
Op alle mailboxen en loginnamen heeft XS4ALL een VirusFilter geactiveerd. Het VirusFilter blokkeert besmette e-mailberichten. Het houdt e-mails die een virus bevatten, namelijk al op de mailserver tegen, ver voordat ze uw computer kunnen bereiken. Lees meer over VirusFilters in de VirusFilter FAQ.

Virusscanning op uitgaande e-mail
De e-mailberichten die onze abonnees via de standaard mailserver (smtp.xs4all.nl) verzenden, wordt gecontroleerd op virussen. Bevat een uitgaand e-mailbericht een virus, dan wordt deze geblokkeerd.

Let op: XS4ALL biedt geen ondersteuning bij het verwijderen van virussen.

Over de beveiligingssoftware van XS4ALL

Hoe kom ik aan de beveiligingssoftware?

In MijnXS4ALL kunt u als XS4ALL-klant de beveiligingssoftware downloaden, bestaande uit o.a. een firewall en een anti-virusprogramma. XS4ALL raadt u ten zeerste aan deze software te downloaden, met name als u computers hebt die langdurig aan internet verbonden zijn.

Hoe krijg ik technische ondersteuning?

U kunt uw vragen stellen aan onze XS4ALL helpdesk via mail, telefoonnummer en chat. Contactgegevens van de helpdesk.

Tijdens of na de installatie is mijn computer gecrashed, wat moet ik nu doen?

Wellicht had u nog een oud anti-virusprogramma of een oude firewall op uw computer staan. Verwijder deze altijd eerst voordat u een nieuw type installeert. Installeer hierna de software opnieuw.

Hebt u geen andere antivirus- of beveiligingssoftware op uw computer, maar krijgt u toch steeds crashes of foutmeldingen, controleer dan of uw besturingssysteem nog up-to-date is. Met name als u Windows gebruikt, is de kans groot dat er nieuwe updates beschikbaar zijn. Het is zeer aannemelijk dat u na het installeren van deze updates probleemloos de XS4ALL antivirus- en beveiligingssoftware kunt installeren en gebruiken.

Windows heeft geen applicatie om het .zip bestand te openen?

Om het bestand uit te pakken, hebt u winzip-software nodig. Dit wordt standaard meegeleverd met de meeste Windows-versies. Als u deze software echter niet hebt, kunt u een gratis versie downloaden vanhttp://www.winzip.com/tucows/downhome.htm.

Kan de Firewall ook op een eigen server geïnstalleerd worden?

Het is aan te bevelen uw server te beveiligen tegen indringers. F-Secure Firewall is hier echter niet geschikt voor.

Hoe zijn de upgrades en updates geregeld?

Nieuwe versies van de programma's kunt u downloaden in Mijn XS4ALL. Naast upgrades (nieuw versienummer) is er bij virussoftware tevens sprake van updates. Deze updates bestaan uit de laatste virusdefinities. Deze virusdefinities worden automatisch door F-Secure gedownload en geinstalleerd.

Hoe lang is de licentie geldig?

De licentie is geldig zolang u klant blijft van XS4ALL. Als u uw abonnement opzegt bij XS4ALL, vervalt uw gebruiksrecht van de software en kunt u geen nieuwe versies meer installeren.

Heeft de virusscanning die XS4ALL toepast op uitgaande e-mail gevolgen voor mij?

Nee. E-mailberichten die u verzendt en waar geen virus in wordt ontdekt, worden nog steeds direct verwerkt. Wordt er wel een virus in een e-mailbericht ontdekt, dan wordt dat e-mailbericht geblokkeerd. Afhankelijk van het type virus ontvangt u een foutmelding.

Bij virussen die zichzelf automatisch via uw adresboek naar zo veel mogelijk e-mailadressen sturen, ontvangt u géén foutmelding. Bij virussen die meeliften met attachments ontvangt u wel een foutmelding. De virusscanning vindt plaats op de uitgaande mailserver van XS4ALL, smtp.xs4all.nl.

Hebt u bezwaren tegen de automatische virusscanning op uitgaande e-mail, dan leest u hier hoe u deze niet gebruikt. XS4ALL raadt u echter aan wel gebruik te maken van automatische virusscanning op uw uitgaande e-mail.