Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Veelgestelde vragen over virusfilters

Over virussen en virusbestrijding

Wat zijn VirusFilters?

Een VirusFilter is een extra beschermingslaag tegen e-mailvirussen, die op de mailserver van XS4ALL plaatsvindt. Het VirusFilter houdt e-mailberichten tegen die een virus bevatten. En omdat die besmette e-mailberichten uw computer of netwerk niet bereiken, kunnen ze daar ook geen schade aanrichten.

Hoe werken VirusFilters?

VirusFilters kijken naar kenmerkende eigenschappen van virussen in de body en attachments van een e-mailbericht. Heeft een e-mail alle kenmerken die wijzen op een bepaald virus dan wordt de besmette e-mail verwijderd voordat hij in uw mailbox terechtkomt. U ontvangt hier geen bericht van.

Vrijwel alle virussen worden verstuurd vanaf een nep e-mail adres, en worden zonder verdere mededeling aan de afzender gewist. Alleen als XS4ALL er zeker van is dat een virus niet een valse afzender gebruikt, wordt een zogenaamde 'bounce' gestuurd.

Bekijkt XS4ALL mijn e-mail als de VirusFilters aan staan?

Nee. XS4ALL gebruikt software om automatisch te controleren of e-mails een virus bevatten. Hiervoor wordt niet in uw e-mail gekeken.

Werken de VirusFilters ook op e-mails die ik verzend?

Nee. De VirusFilters zelf werken slechts voor e-mail die u ontvangt.

XS4ALL gebruikt, op haar uitgaande e-mailserver, wel centrale virusscanning. Alle e-mail die de klanten van XS4ALL versturen, wordt op de server gescand op virussen. Als u geen gebruik wilt maken van deze automatische, centrale virusscanning, lees dan het antwoord op de vraag: Ik wil niet dat mijn uitgaande e-mail wordt gescand op virussen.

Welke garanties bieden de VirusFilters?

Het filter biedt geen 100% garantie. Een virus dat nog niet ontdekt is of waar nog geen herkenbaar patroon voor is kan mogelijk toch in uw mailbox terechtkomen. Om dit tot een minimum te beperken zorgt XS4ALL ervoor dat VirusFilters continu ge-update worden. Dit maakt van de VirusFilters een zeer betrouwbare beschermingslaag.

Wat doet XS4ALL tegen virussen?

Om overlast van virussen tegen te gaan heeft XS4ALL een aantal maatregelen genomen:

  • Alle uitgaande e-mail van XS4ALL-klanten wordt automatisch op virussen gescand. Wilt u niet dat uw uitgaande e-mail gescand wordt, zie dan de vraag: Ik wil niet dat mijn uitgaande e-mail wordt gescand op virussen.
  • Sinds 1 juli 2004 staat voor alle klanten van XS4ALL de VirusFilters aan, met uitzondering van klanten die een bSMTP-abonnement en Advanced Business Mail hebben.
  • Op 1 november 2004 zet XS4ALL ook voor batched SMTP en Advanced Business Mail de virusfilters aan

Zelf kunt u besmetting voorkomen door het anti-virusprogramma en/of een firewall op uw computer te installeren. Deze zijn inbegrepen bij elk XS4ALL abonnement en zijn te downloaden vanaf het Mijn XS4ALL.

Actuele vragen rondom VirusFilters

Bekijkt XS4ALL de e-mailberichten die ik verzend of ontvang?

Nee. XS4ALL voert een automatische scan uit op alle e-mails die de uitgaande mailserver passeren. Niemand kijkt hiervoor in mailboxen of leest/opent hiervoor e-mails, dit gebeurt allemaal automatisch.

Ik wil niet dat mijn uitgaande e-mail wordt gescand op virussen.

XS4ALL raadt al haar abonnees aan de automatische virusscanning op de uitgaande e-mail aan te laten staan. Er kunnen echter redenen zijn waarom u geen gebruik wil maken van deze optie. Om er voor te zorgen dat uw uitgaande e-mail niet gescand wordt, kunt u in uw e-mailprogramma een andere mailserver selecteren. U leest hier meer over op de pagina Uitgaande e-mail niet laten virusscannen.

Kan ik het VirusFilter dat jullie voor mij aan hebben gezet, zelf uit zetten?

Ja, dat kan in het Mijn XS4ALL. VirusFilters voor batched SMTP en Advanced Business Mail zijn gekoppeld aan het bijbehorende pop account. Als voor dit pop account de VirusFilters uitgezet worden, staan de filters voor batched SMTP of Advanced Business Mail ook uit.

Hoef ik nu geen virusscanner of firewall meer te installeren nu het VirusFilter voor mij aanstaat?

Het VirusFilter is een extra bescherming, bovenop de virusscanner en firewall. Het VirusFilter geeft geen 100% garantie dat u geen virussen ontvangt. Bovendien beschermt het VirusFilter slechts tegen virussen die u via e-mail van XS4ALL ontvangt. Voor virussen die via peer2peer (Kazaa bijvoorbeeld), cd-rom's of netwerken verspreid worden dient u de firewall en virusscanner te installeren. Het is belangrijk deze programma's altijd up to date te houden.

Configuratie VirusFilters

Hoe wijs ik de VirusFilters toe aan een mailbox?

Dit doet u in Mijn XS4ALL. Kies de optie VirusFilter onder het kopje 'e-mail'. Nu ziet u een overzicht van de mailboxen waarop u een VirusFilter aan- of uit kunt zetten. Geef dit per mailbox aan. Ook kunt u hier aangeven of de mailboxen gelockt moeten worden. Als u mailboxen lockt dan kan alleen degene met het beheeraccount een VirusFilter op dat account aan of uit zetten.

Het VirusFilter op mijn mailbox is gelocked en ik heb het beheeraccount niet, hoe unlock ik hem?

U kunt de mailbox niet unlocken. U zult contact op moeten nemen met degene die de beschikking heeft over het beheeraccount.

Eerst kon ik op mijn mailbox wel VirusFilters aan- en uitzetten, nu niet meer. Hoe kan dat?

Waarschijnlijk is uw mailbox gelocked (op slot gezet, zodat u geen wijzigingen kunt aanbrengen) door degene die het beheeraccount heeft. U zult contact moeten opnemen met de persoon die hier beschikking over heeft om instellingen te kunnen wijzigen.

Ik heb een adres toegevoegd aan mijn mailbox. Werken VirusFilters daar meteen op?

Ja, de virusfilters werken direkt op alle nieuwe aangemaakt email adressen.

Ik wil iedere keer dat iemand mij een virus stuurt een bericht krijgen. Kan dat?

Nee. Alleen de afzender van een besmet e-mailbericht ontvangt een e-mail dat zijn/haar computer een virus verspreidt. Dit gebeurt echter alleen als de afzender met zekerheid kan worden vastgesteld. XS4ALL koos hier bewust voor, omdat mensen anders overspoeld worden met tientallen of honderden meldingen als diegene last heeft van een virus-uitbraak.

Veiligheid van VirusFilters

Is mijn computer met een VirusFilter helemaal beveiligd tegen virussen?

Nee. Er zijn, behalve via e-mail, nog andere manieren waarop virussen zich verspreiden. Door webbrowsen bijvoorbeeld, of door een besmette USB stick. Omdat het VirusFilter slechts de risico's op e-mailvirussen beperkt, dient u zich ook te beschermen tegen de andere risico's. Installeer dus een anti-virusprogramma en/of een firewall op uw computer. Deze zijn inbegrepen bij elk XS4ALL abonnement en zijn te downloaden vanaf het Mijn XSALL.

Ik ben toch besmet geraakt met een virus. Wat nu?

U bent zelf verantwoordelijk voor uw computer. Natuurlijk helpt XS4ALL u graag uw computer te beveiligen, met een firewall en anti-virussoftware, met raad en met extra diensten als het VirusFilter. Maar XS4ALL kan onmogelijk uw computer kunnen beveiligen. Alleen al omdat XS4ALL niet kan zien of u de beveiligingssoftware goed hebt geïnstalleerd, of dat deze goed zijn geupdate. En omdat niet alle risico's door XS4ALL uit te sluiten zijn. Want virussen verspreiden zich ook via USB sticks. En het kan best zijn dat u mail ophaalt bij een andere provider. Deze e-mail gaat dan niet via XS4ALL-servers, zodat XS4ALL ook niet kan instaan voor virusvrije e-mail.

Bescherm uw computer dus zelf met de virusscanner en de firewall.

Kan ik het VirusFilter dat jullie voor mij aan hebben gezet, zelf uit zetten?

In de Veelgestelde vragen over virussen vindt u hulp en uitleg over het verwijderen van virussen. Ook kunt u de pagina http://antivirus.pagina.nl/ raadplegen.