Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Veelgestelde vragen over mailinglist

Bij welke abonnementen kan ik een mailinglist aanvragen?

Elke abonnee van XS4ALL kan beschikken over een mailinglist. De kosten van een mailinglist kunt u vinden in het overzicht.

Hoe komt het adres van mijn mailinglist er uit te zien?

Als u een domeinnaam heeft, kunt u de mailinglist via uw domein laten lopen. Het adres van de lijst wordt dan mailinglistnaam@uwdomeinnaam.nl. Hebt u geen domeinnaam, dan wordt het een adres binnen het domein van XS4ALL. Het uiteindelijke adres wordt dan mailinglistnaam@xs4all.nl.

Hoe vraag ik een mailinglist aan?

Vraag een mailinglist aan met dit aanvraagformulier.

Waarom maakt XS4ALL gebruik van Mailman, en niet van MajorDomo?

XS4ALL heeft indertijd bewust gekozen voor Mailman, omdat het onderhoud van de lijsten via Mailman veel gebruiksvriendelijker is dan via MajorDomo. MajorDomo vereist meer kennis van internet om mutaties aan te kunnen brengen.

Hoe werkt Mailman eigenlijk?

Met het wachtwoord en de URL (website-adres) die u toegestuurd krijgt, kunt u als beheerder uw mailinglist eenvoudig online onderhouden en aanpassen.

Wat zijn de specifieke functionaliteiten van een Mailman mailinglist?

Alle mutaties zijn via een webinterface te realiseren. Daarnaast kunnen de abonnees van uw mailinglist zelf op internet wijzigingen aanbrengen betreffende hun eigen account. Er zijn verder veel mogelijkheden om spam te filteren, privacy te bewaren en archieven aan te leggen. Een overzicht van de volledige mogelijkheden vindt u hier.

Wat is 'confirmed opt-in' of 'double opt-in'?

Confirmed opt-in (of double opt-in) is de enige manier om zeker te weten dat u mensen bereikt die daadwerkelijk geabonneerd willen zijn op uw mailinglist. Het houdt in dat iemand na aanmelding voor uw lijst vanaf het opgegeven e-mailadres moet bevestigen dat dat e-mailadres inderdaad moet worden geabonneerd. Hiermee voorkomt u dat mensen ongewild worden opgegeven door anderen en weet u zeker dat u de bedoelde relatie ook daadwerkelijk bereikt.

Verdere achtergronden van dit principe vindt u op www.spamhaus.org/mailinglists.html.

Kan ik zelf mensen toevoegen aan mijn mailinglist?

U kunt mensen niet direct inschrijven, maar u kunt ze wel uitnodigen voor uw mailinglist. U geeft de e-mailadressen op in Mailman, waarna zij een uitnodiging ontvangen op het opgegeven adres. Deze bevestigen zij door te antwoorden of op een hyperlink te klikken. Op dat moment wordt een e-mailadres automatisch toegevoegd aan de mailinglist. Daarnaast biedt mailman ook de mogelijkheid dat personen zichzelf aanmelden, waarna ze een bericht ter bevestiging ontvangen waarop ze op dezelfde wijze.

Waarom is XS4ALL zo strikt in het gebruik van mailinglists?

Mailinglists kunnen onbewust of onbedoeld worden gebruikt voor het ongevraagd sturen van e-mail aan (grote hoeveelheden) ontvangers. U kunt voorkomen beticht te worden van spamming, door u te houden aan enkele heldere richtlijnen.

Naast principiële gronden, hanteert XS4ALL deze regels ook uit praktisch oogpunt niet vrijblijvend: veel spambestrijdingsprogramma's maken gebruik van zwarte lijsten. Deze blokkeren alle e-mail vanaf adressen die gemeld worden als bron van ongevraagde e-mail. Ook de Spamfilters van XS4ALL maken gebruik van deze methode. Omdat alle mailinglists van XS4ALL technisch op hetzelfde adres huizen, zou dit betekenen dat misbruik door één klant een blokkade van alle mailinglists tot gevolg kan hebben. XS4ALL is dus strikt in uw belang.

Verdere informatie over XS4ALL en spam vindt u op de veiligheidspagina's van XS4ALL.