Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Sieve e-mailfilters

Met Doorsturen en vakantie kunt u berichten laten doorsturen of beantwoorden. Hier leest u wat er verder zoal mogelijk is met E-mail Filters.

Optioneel: Oude filterregels bekijken

Gebruikte u eerder procmail om uw e-mail door te sturen of te filteren? Dat systeem is verouderd en kan niet meer gebruikt worden. U kunt de oude filterregels inzien door het .procmailrc-bestand te bekijken.

 1. Gebruik uw beheeraccount van Mijn XS4ALL om in te loggen op SSH (Windows, macOS).
 2. Type het volgende commando: cat .procmailrc
 3. Nu ziet u de regels die eerder door u zijn ingesteld. Deze kunt u omzetten naar Sieve.

Instellen via Webmail

In de XS4ALL Webmail kunt u zelf filterregels toevoegen. Hiermee kunt bijvoorbeeld e-mail doorsturen naar een ander e-mailadres, in een bepaalde map laten uitkomen, of als gelezen markeren.


Instellingen-knop


E-mail Filters beheren
 • Klik links op Filters.
 • Standaard is de filterset emailfilter aangemaakt. U kunt meerdere filtersets toevoegen met het +-teken onderaan. Er kan er maar één filterset actief zijn.
 • Klik op de filterset emailfilter om deze te openen.
 • Met het plusteken rechtsonderaan kunt u meerdere filterregels toevoegen.


U stelt een filter als volgt in:

 • Filternaam: De naam om het filter te kunnen onderscheiden.
 • Voor binnenkomende e-mail: Kies wanneer de filter van toepassing is. U kunt hier bijvoorbeeld filteren op e-mails met een bepaalde afzender, een bepaald onderwerp, bepaalde tekst (Inhoud) of een andere header (...). Met het plus-teken kunt u meerdere regels toevoegen. U kunt bovenaan kiezen of de e-mail aan alle, of een van de regels moet voldoen
 • Voer de volgende acties uit: Kies wat er moet gebeuren als de regel van toepassing is. U kunt met het plus-teken meerdere acties aangeven. Bijvoorbeeld als gelezen markeren en naar een map versturen. Of doorsturen en daarna verwijderen.
 • Klaar? Druk dan op Opslaan.

Sieve script bewerken via Webmail

Ervaren gebruikers kunnen het Sieve script direct bewerken via Webmail. Hiermee worden alle mogelijkheden van Sieve mailfilters ontsloten. Let op: enige kennis is hiervoor vereist. De XS4ALL Helpdesk kan hier geen ondersteuning op bieden.


Filterset bewerken
 • Klik bovenaan op Instellingen.
 • Kies links voor Filters.
 • Selecteer de juiste filterset.
 • Klik op het tandwieltje onderaan, en kies voor Filterset bewerken.


Filterset bewerken
Hier kunt u direct de code van filterregels rechtstreeks aanpassen. U kunt daarmee zelf Sieve scripts maken.
Zie verder:

Sieve script in e-mailprogramma

Sieve is een open protocol. Hierdoor kunt u in e-mailprogramma's managesieve ondersteunen, ook uw Sieve filterregels beheren. De filters worden vervolgens uitgevoerd op onze mailservers. Hiervoor dient u wel eenmalig Gebruik E-mail Filters in te schakelen (zie hierboven).

U kunt Sieve in verschillende e-mailprogramma's gebruiken. Bijvoorbeeld als plugin in Mozilla Thunderbird. Hiervoor is geen ondersteuning van de XS4ALL Helpdesk.

Serverinstellingen Sieve
Server sieve.xs4all.nl
Poort 4190
Beveiliging ja (STARTTLS)