Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Malware bescherming

De malwarebescherming blokkeert automatisch kwaadaardige software (malware) of de effecten daarvan. Alle apparaten die bij u thuis via het FRITZ!Box-modem verbonden zijn met het internet profiteren hiervan. Als u verbinding maakt met kwaadaardige domeinen worden deze geblokkeerd door de malwarebescherming vanuit de DNS-server. U merkt hier verder niets van.

U kunt de malwarebescherming zelf aanzetten in Mijn XS4ALL

Hoe activeer ik het malwarefilter?

  1. Ga naar Mijn XS4ALL via xs4all.nl en log in met uw gebruikersnaam of relatienummer.
  2. Open Internet in het menu.
  3. Onder Beveiliging kunt u het Malwarefilter aan- en uitzetten.


Veelgestelde vragen

Waarom heeft XS4ALL malwarebescherming geïntroduceerd?

Met de introductie van malwarebescherming wil XS4ALL in eerste instantie het eigen netwerk beschermen. We constateren namelijk een groeiend aantal incidenten met kwaadaardige software. Doordat de malwarebescherming de verspreiding van malware via eigen klanten een halt toeroept, wordt ook de verspreiding via niet-klanten tegengegaan.

De malwarebescherming zorgt er niet alleen voor dat malware een stuk moeilijker op uw systeem komt. Zelfs na besmetting stopt het de communicatie tussen een geïnfecteerd apparaat en de malwarecontroleserver. Belangrijke informatie kan in zo'n geval dus niet buitgemaakt worden.

Wat is malware?

Bij malware gaat het om software-infecties die onopgemerkt op een systeem draaien. Het is de verzamelnaam voor virussen, DDoS-aanvallen, spam, spyware, ransomware, phishing e-mails en andere manieren waarop kwaadwillenden software wachtwoorden, financiële- of andere persoonsgegevens proberen te stelen of computers en bestanden gijzelen.

Hoe werkt de malwarebescherming precies?

De malwarebescherming voorkomt dat een computer of ander apparaat dat met internet is verbonden contact legt met servers die malware verspreiden, phishing websites hosten of botnets aansturen. Die zijn dankzij de malwarebescherming simpelweg niet meer te vinden. Daardoor werken ook links in phishing mails niet. Deze filtering werkt via de DNS-servers van XS4ALL. Omdat XS4ALL op deze manier internetverkeer blokkeert, willen we hier heel transparant over zijn. Daarom vinden we dat u als klant de malwarebescherming bewust zelf moeten aanzetten.

Hoe snel werkt de malwarebescherming?

Na inschakelen in Mijn XS4ALL zal de malwarebescherming ongeveer binnen 1 minuut actief zijn.

Ben ik dankzij de malwarebescherming automatisch beveiligd op al mijn apparaten?

Ja, alle apparaten die zijn aangesloten op uw FRITZ!Box-modem. De malwarebescherming werkt via de DNS-servers van XS4ALL. Als u zelf een andere DNS-server instelt, zal de malwarebescherming daarom niet meer werken.

Wat gebeurt er als ik een gefilterde site probeer te bereiken?

U kunt deze website niet bereiken. U krijgt een foutmelding of een wit scherm te zien. Dit zou alleen mogen voorkomen bij kwaadaardige websites.

Kan ik een gefilterde site toch bezoeken?

Nee, dit is niet meer mogelijk. Een gefilterde site is niet meer toegankelijk via de XS4ALL DNS-servers. Natuurlijk kunt u wel het malwarefilter weer uitzetten via Mijn XS4ALL.

Hoe vaak wordt de lijst van malwarebescherming geüpdatet?

Het malwarefilter werkt via de DNS-servers van XS4ALL. DNS (Domain Name Service) vertaalt de ingetikte domeinnamen op internet naar het numerieke IP-adres. Het malwarefilter is een lijst van netwerknamen en IP-adressen waarvan bekend is dat ze malware verspreiden of voor phishing worden gebruikt. Deze lijst van malwarebescherming wordt continu geactualiseerd wanneer er een nieuw geval bekend wordt.

Ik heb het malwarefilter ingeschakeld. Ben ik nu 100% beveiligd?

U bent met de malwarebescherming wel zo goed mogelijk beveiligd. Helaas is 100% nooit mogelijk. Veiligheid is een combinatie van techniek zoals de malwarebescherming, F-Secure Safe en gedrag. Dat laatste is gezond verstand zoals updates installeren, geen onbekende mails openen of onbetrouwbare links aanklikken.

Ik heb al software die mij beschermt tegen malware. Heeft het zin om alsnog het malwarefilter in te schakelen?

Het inschakelen van de malwarebescherming kan nog meer bescherming bieden. Denk daarbij aan apparatuur die niet beschermd wordt door de software die u heeft geïnstalleerd maar toch online zijn. Gameconsoles, slimme thermostaten of moderne televisies zijn hier voorbeelden van.