Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Vragen mag altijd, hier vindt u antwoorden

Malware bescherming

Het malwarefilter beschermt u tijdens het gebruik van internet automatisch tegen kwaadaardige software (malware) of de effecten daarvan. Het malwarefilter beschermt alle apparaten die bij u thuis via de FRITZ!Box verbonden zijn met het internet. Als u gebruik maakt van verbindingen naar kwaadaardige bestemmingen, dan worden deze geblokkeerd in ons netwerk vanuit de DNS-server. U merkt hier verder niets van. U kunt het malwarefilter zelf aanzetten in Mijn XS4ALL

Hoe activeer ik het malwarefilter?

  1. Ga naar Mijn XS4ALL en log in met uw gebruikersnaam of relatienummer.
  2. Open Internet in het menu.
  3. Onder Beveiliging kunt u het Malwarefilter aan- en uitzetten.


Veelgestelde vragen

Waarom heeft XS4ALL een malwarefilter geïntroduceerd?

Met de introductie wil XS4ALL in eerste instantie het eigen netwerk beschermen tegen het groeiend aantal incidenten met kwaadaardige software. Doordat de filter de verspreiding van malware via eigen klanten een halt toeroept, wordt ook de verspreiding via niet-klanten tegengegaan.

Dit filter zorgt er niet alleen voor dat malware een stuk moeilijker op uw systeem komt, maar zelfs na besmetting stopt het de communicatie tussen een reeds besmet apparaat en de malware-controleserver. Belangrijke informatie kan in zo'n geval dus niet buitgemaakt worden.

Wat is malware?

Bij malware gaat het om software-infecties die onopgemerkt op een systeem opereren. Het is de verzamelnaam voor virussen, DDoS-aanvallen, spam, spyware, ransomware, phishing mails en andere manieren waarop kwaadwillende software wachtwoorden, financiële- of andere persoonsgegevens probeert te stelen of computers en bestanden gijzelt.

Hoe werkt het malwarefilter precies?

Het malwarefilter voorkomt dat een computer of ander apparaat dat met internet is verbonden contact legt met servers die malware verspreiden, phishing websites hosten of botnets aansturen. Die zijn simpelweg niet meer te vinden. Daardoor werken ook links in phishing mails niet. Deze filtering werkt via de DNS-servers van XS4ALL. Omdat XS4ALL op deze manier internetverkeer blokkeert, willen we hier heel transparant over zijn. Daarom vinden we dat u als klant het malwarefilter bewust zelf moeten aanzetten.

Hoe snel werkt het malwarefilter?

Na inschakelen in Mijn XS4ALL zal het malwarefilter ongeveer binnen 1 minuut actief zijn.

Ben ik automatisch beveiligd op al mijn apparaten?

Ja, alle apparaten die zijn aangesloten op uw FRITZ!Box-modem. Het malwarefilter werkt via de DNS-servers van XS4ALL. Als u zelf een andere DNS-server instelt, zal het malwarefilter daarom niet meer werken.

Wat gebeurt er als ik een gefilterde site probeer te bereiken?

U kunt deze website niet bereiken. U krijgt een foutmelding of een wit scherm te zien. Dit zou alleen mogen voorkomen bij kwaadaardige websites.

Kan ik een gefilterde site toch bezoeken?

Nee, dit is niet meer mogelijk. Een gefilterde site is niet meer toegankelijk via de XS4ALL DNS-servers. Natuurlijk kunt u wel het malwarefilter weer uitzetten via Mijn XS4ALL.

Hoe vaak wordt de lijst geupdate?

Het malwarefilter werkt via de DNS-servers van XS4ALL. DNS (Domain Name Service) vertaalt de ingetikte domeinnamen op internet naar het numerieke IP-adres. Het malwarefilter is een lijst van netwerknamen en IP-adressen waarvan bekend is dat ze malware verspreiden of voor phishing worden gebruikt. Deze lijst wordt continu geactualiseerd wanneer er een nieuw geval bijkomt.

Ik heb het malwarefilter ingeschakeld. Ben ik nu 100% beveiligd?

Helaas is 100% beveiligen niet mogelijk, maar u bent met het malwarefilter wel  zo goed als mogelijk beveiligd. Veiligheid is een combinatie van barrières (techniek zoals malwarefilter, F-Secure Safe) en gedrag (gezond verstand zoals updates installeren, geen onbekende mails openen en klikken).

Ik heb al software die mij beschermt tegen malware. Heeft het zin om alsnog het malwarefilter in te schakelen?

Het inschakelen van het malwarefilter kan nog meer bescherming bieden op systemen die niet beschermd worden door de software die u heeft geïnstalleerd, bijvoorbeeld apparatuur die verbonden is met internet zoals uw thermostaat of uw TV.