Voor wat hoort wat

Column door Bob Overbeeke


Voor wat hoort watDe populaire voetbalplaatjes verpakt in de zilveren knisperzakjes door Albert Heijn worden volop geruild. Op het schoolplein tussen klasgenootjes die de plaatjes op zanderige stoeptegels uitwaaieren. En op zaterdagmiddag tussen kinderen van wie de ouders de weekboodschappen hebben gehaald. Ruilen is spannend, want onfortuinlijk ruilen doet huilen. Een goeie ruil geeft daarentegen iets langgezochts of onverwachts in handen. Dat plaatje van die ene voetballer van je favoriete club dat je voortaan bovenop je stapel plaatjes legt.

Ruilen op internet is eigenlijk nog spannender omdat je het met vreemden doet. De mensen die meedoen aan de laatste hype op internet, Chatroulette, kunnen er over meepraten. Op Chatroulette zie je twee webcambeelden, eentje met het livebeeld van jezelf en daarboven de beelden van een ander. Je ruilt iets minimaals, namelijk webcambeelden van jezelf, maar spannend is het des te meer als iemand je zomaar aankijkt en je geen idee hebt van zijn of haar bedoelingen. Sommigen doen een dansje, anderen doen een striptease en weer anderen vertellen een mop. Als je op iemand bent uitgekeken klik je simpelweg op de knop 'Next' en de volgende poseur verschijnt in beeld.

Dan het verslavende spelletje PhotoSwap op de iPhone. Je stuurt een foto van zomaar een voorwerp via PhotoSwap en het spel zorgt ervoor dat een willekeurige andere speler jouw foto ziet. Die speler kan de foto beantwoorden met een toepasselijke andere foto. Zo kan het zijn dat je foto van een schaap wordt beantwoord met die van een geit. Je foto van een paasei met een paashaas. En je foto van een stapel spelkaarten kan ontaarden in een fotoserie van steeds groter groeiende kaartenhuizen die je voor elkaar bouwt. Onverwachter kan het haast niet zodat kinderen PhotoSwap urenlang kunnen doorspelen.

Zo, dat waren mijn internet ruiltips. Nu die van u, want voor wat hoort wat.
Kent u een leuke ruilwebsite plaats 'm dan op Twitter met de tag #ruilenopinternet. En bekijk daarna de ruiltips van anderen op http://twitter.com/#search?q=ruilenopinternet