Goede voornemens of ijdele hoop?

Column door Bob Overbeeke


Ik heb voor 2010 drie voornemens op internetgebied. Allereerst wil ik dat al mijn contacten, bookmarks en bestanden op mijn laptop, thuiscomputer, werkcomputer en mobieltje synchroon blijven. In 2009 was dat teveel gevraagd. Ik installeerde het zoveelste synchronisatieprogrammaatje met als gevolg: dubbele bookmarks, driedubbele contacten en verdwenen contacten. En syncen van mijn bestanden op het werk bleek ook al niet zo makkelijk. Sommige bestanden bleven onbereikbaar buiten het kantoor. Lukt het u wel om alles te syncen? Of ben ik misschien te veeleisend?

Ok, mijn tweede voornemen dan. De meeste Nederlanders hebben al er al eentje: een flatscreen tv.
Ze zijn betaalbaar geworden en hebben een fantastische beeldkwaliteit. Sinds kort zijn er flatscreens verkrijgbaar met een aansluiting voor internet. Sommige daarvan werken met widgets voor bijvoorbeeld Skype of het weerbericht. Enkele typen hebben zelfs een echte internetbrowser aan boord waarmee echt kan worden gesurfd. Als het makkelijk werkt lijkt me dat best handig. Voordat ik er een aanschaf ga ik eerst maar eens een vergelijkende test lezen en uitzoeken of ik ergens zo'n tv met internet erop kan zien werken. Vooralsnog geldt: een moment geduld aub.

En tot slot mijn derde voornemen. Op een vakantie heb ik twee mensen ontmoet met een Kindle, een apparaat waarop je boeken kunt lezen. Ik wil graag zo'n boekenlezer kopen maar ik ken ook de geruchten dat Apple en mogelijk Google met een internettablet zullen komen waarmee je niet alleen boeken kunt lezen, maar ook kunt surfen en e-mailen. Of en wanneer Apple en Google daadwerkelijk met een tablet gaan komen weet ik niet. Mijn geduld wordt daarom nog even op de proef gesteld. Eigenlijk geldt dat voor alle voornemens. Heb ik ijdele hoop over wat techniek me dit jaar kan brengen of kan ik mijn voornemens wel degelijk waarmaken in 2010? Hoe dan ook, ik hoop dat uw internetvoornemens en nieuwjaarswensen allemaal zullen uitkomen. In 2010 nog.