Vier aansluitingen? Wat overdreven.

Column door Bob Overbeeke

Stoppen met facebook.

Het eerste ADSL-modem van XS4ALL. Herinnert u zich dat nog? Veel mensen hebben het zelf uitgepakt en met enige verbazing gekeken naar de aansluitingen. En dan bedoel ik naar het aantal aansluitingen. Vier! Denkt XS4ALL soms dat ik hier een kantoor heb, met vier computers? Ik gebruik slechts 1 computer, wat moet ik in vredesnaam met vier aansluitingen? Dat hebben velen gedacht. En om de overvloed compleet te maken deelde XS4ALL op sommige abonnementen ook nog eens vier IP-adressen uit. Zo kon iedere computer een eigen adres op het internet krijgen. Het leek allemaal overdreven, maar in feite nam XS4ALL haar klanten serieus. Ze verstrekte een volwaardig internetpakket. Met alles erop en eraan, inclusief vier aansluitingen. En dat het pakket was voorbereid op de toekomst blijkt wel, nu in menig huishouden inmiddels de televisie, internetradio, spelcomputer, 2e computer en soms ook de printer op het modem zijn aangesloten.

Veel huishoudens hebben inmiddels meer dan 10 apparaten met internet verbonden, al dan niet draadloos, mobiele telefoons met wifi meegeteld. So what's next? Het gaat ons voorstellingsvermogen misschien te boven, maar ga er maar vanuit dat alles waar een stekker aanzit in uw huis ooit op internet kan worden aangesloten. De voordelen zijn er ook naar. Neem bijvoorbeeld gloeilampen met ingebouwde wifi. Ze bestaan al en u kunt ze aan- en uitzetten via uw mobieltje. De voordelen van een internet-thermostaat, ze spreken voor zich. Maar wat zijn de voordelen van het aansluiten van een wasmachine of vaatwasser op internet? Energiebedrijven bouwen energiecentrales op basis van de pieken die het stroomnet moet aankunnen. Het is ze veel waard als ze die pieken zouden kunnen verkleinen door met uw toestemming een wasprogramma automatisch even uit te stellen. In ruil voor een korting op uw stroomnota. Maar daarvoor moet uw wasmachine in de toekomst eerst worden aangesloten op internet.

Door een schaarste aan IP-adressen zag XS4ALL zich lang geleden genoodzaakt drie van de vier uitgedeelde IP-adressen per modem terug te nemen. Dat deed pijn; zowel bij XS4ALL als haar klanten. Klanten die game-servers of een eigen mailserver draaiden en daarvoor een IP-adres nodig hadden, protesteerden. Zij hadden wel door dat vier aansluitingen niet voldoende was. Het viel het personeel van XS4ALL zwaar om niet te kunnen leveren wat deze vooroplopende klanten wilden en gewend waren. Misschien was het wel door die affaire dat XS4ALL als eerste provider in Nederland IPv6 introduceerde. En daarmee komt de dag dichterbij dat we van alles en nog wat gaan aansluiten op het internet: schemerlampen, de thermostaat, de koelkast, de weegschaal, verzin het maar. Allemaal op afstand te bedienen. Wat u ook verzint, het lijkt nu misschien absurd maar over een jaar of 10 vinden we het volstrekt normaal. XS4ALL haalde ooit een 1 april grap uit. Ze publiceerde een handleiding voor het aansluiten op internet van een Senseo koffiezetter. Het zal me niets verbazen als een dergelijk apparaat binnen nu en tien jaar echt in de winkel ligt.