Een verse start

Column door Bob Overbeeke


Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.Een festival voor baconliefhebbers, een legaal piraten radiostation, veters die automatisch strikken en het restaurant Conflict Kitchen met gerechten uit landen waarmee de VS in conflict is. Wat hebben ze gemeen? Het zijn projecten die met privaat geld worden gefinancierd. Maar hoe? Waar vind je mensen die bereid zijn 25.000 dollar te investeren in power-veters, of 60.000 dollar in een legale radiofrequentie voor een radiopiraat? Die mensen vind je op internet. De website www.kickstarter.com brengt kunstenaars en ondernemers in nauw contact met het publiek. Samen maken ze projecten mogelijk die op het eerste gezicht niet levensvatbaar lijken.

Zoals een vrachtwagen vermomd als kwal, een achtergrond-interview met een Somalische piraat en knuffeldekens voor asielkatten. De vreemdste projecten krijgen financiering. De kunstenaars en ondernemers trekken alles uit de kast om hun idee aan de man te brengen. Via YouTube-video's met uitleg over de projecten, Facebook-campagnes, en met opmerkelijke beloningen voor de financiers. Hoe hoger de bijdrage, hoe groter de beloning is die in het vooruitzicht wordt gesteld. Zo krijgt een vrijgevige donateur van de Conflict Kitchen een Skype diner aangeboden met iemand in Iran. En een financier van het interview met een Somalische piraat wordt na afloop gebeld voor een verslag door de Somalische journalist.

Het enthousiasme en de vindingrijkheid die je aantreft op www.kickstarter.com werken aanstekelijk. Ik kan niet wachten tot dit initiatief wordt gekopieerd in Nederland. Mochten de bezuinigingen op de Nederlandse cultuursector doorgaan, wat ik niet hoop, laat Nederlanders dan een voorbeeld nemen aan deze innovatieve website, en samen met theatermakers en kunstenaars massaal optrekken op internet om onze cultuur op verrassende wijzen nieuw leven in te blazen. Want hoe erg een subsidiestop ook mag zijn, samenwerken met Nederlandse kunstliefhebbers en vrijdenkers op internet lijkt me een stuk vruchtbaarder dan je hand op moeten houden bij een Nederlands subsidieloket.

www.kickstarter.com

Nederlands initiatief (beta): www.voordekunst.nl