Traag als stroop

Column door Bob Overbeeke


Traag als stroopBent u binnenkort jarig? Staat de iPad op uw verlanglijstje? Bij veel mensen wel, en dat verbaast me niet. Het is geweldig om op de bank en op bed nog even de laatste nieuwtjes te bekijken. Het weerbericht ligt voor het oprapen. Apps openen en sluiten met een snelle tap. Voor je het weet verveelt het weerbericht je alweer en open je een nieuwe app, rap rap rap. De pad werkt zo snel dat mijn vaste computer zo traag als stroop lijkt geworden. Ik laat 'm lekker links liggen en in z'n sop gaar koken.

Maar sinds een paar maanden ontdek ik ook een andere kant van al die snelle info. Mijn informatieritme is zo hoog dat ik nauwelijks nog de rust op kan brengen om eens rustig een krant te lezen. Ik haal mijn neus op voor veel televisieprogramma's omdat ze eindeloos lijken te duren. In de tijd van het acht uur journaal tap ik gemakkelijk 100 tweets en 100 Facebookberichten weg.  Zelfs De Wereld Draait Door verveelt me al na een minuut of vijf. En ik heb een routine ontwikkeld waarin ik voor het slapengaan een aantal apps in een vaste volgorde open. En weer afsluit.

En ik ben niet de enige, hoor ik in gesprekken met mede iPad-bezitters. Veel van hen vinden het moeilijk om van de Pad af te blijven. Ze leggen hun kinderen een iPad tijdslimiet op, maar kunnen zelf ook niet loskomen van het scherm. Zoals we vroeger na een avondje televisie ons afvroegen waarom we geen potje dammen hadden gespeeld of een avondwandeling hadden gemaakt, vragen we ons nu na een avondje iPad af of we uberhaupt nog de concentratie kunnen opbrengen voor zoiets langdurigs als een boek lezen. Ik houd er niet van om anderen de les te lezen, maar ik weet wel wat ik op mijn volgende verlanglijstje zet: een dik saai langdradig boek.