Supersnelweg zonder vangrails

Column door Bob Overbeeke


Supersnelweg zonder vangrails.Een verkeersinfarct teisterde in december de Nederlandse snelwegen. Infarct is natuurlijk een beetje overdreven maar we overdrijven graag als het een beetje tegenzit. Dichtslibbende knooppunten, kilometerslange files in de sneeuw, ingedeukte vangrails. Hoezeer ons snelwegnet ook verstopte, het internetverkeer zat in 2010 allesbehalve vast. Het internet stroomde lekker door. Het stroomde over zelfs. Met lekkende documenten over de oorlog in Afghanistan. En over die stroom van lekkende oorlogsdocumenten ontstond vervolgens een internetoorlog. Oorlog is een misschien een beetje overdreven maar het had er veel van weg.

Niets menselijks is ons vreemd op internet. We hebben er lief en we pesten er. We versturen er kerstkaarten en spuien ons ongenoegen. En sinds kort voeren we er blijkbaar ook in het openbaar oorlogje. Omdat internet minder regels lijkt te kennen dan onze snelwegen, gaat het er vele malen sneller aan toe dan 120 kilometer per uur. Zonder vangrails. Als het dan botst, zoals WikiLeaks bovenop de Amerikaanse overheid, dan is de klap enorm.

Ik ben niet voor een internet met teveel vangrails en verkeersborden. Maar ik maak me soms wel een beetje zorgen over dat mooie internet. Kunnen wij en onze overheid wel omgaan met de enorme vrijheid die internet ons geeft? Ik denk dat het lekken van oorlogsdocumenten niet de laatste keer is dat wij en het internet op de proef worden gesteld. Daarom is mijn nieuwjaarswens er een waarvan ik niet had kunnen bedenken die ooit te zullen opschrijven: 'Vrede op aarde, vrede op internet'.