Stoppen met Facebook

Column door Bob Overbeeke

Stoppen met facebook.

In 2008 kwam Luis Suarez in het nieuws door te stoppen met e-mailen. Als medewerker van computerbedrijf IBM moet dat een flinke klus zijn geweest, maar hij kreeg veel bijval van collega's voor zijn besluit. Hij stapte over op een Facebook achtige website van IBM om voortaan contact te onderhouden met zijn collega's. Hij reisde de wereld over om aan volle zalen uit te leggen hoe hij het stoppen met e-mail had klaargespeeld. Toch kampt bijna iedereen nog steeds met een overvolle mailbox. Er lijkt niet veel te zijn veranderd. Ik ben benieuwd wat het effect is van de Nederlanders die de laatste tijd stoppen met Facebook en Twitter.

Jarenlang was het gemeengoed om als nomaden van het ene netwerk naar het andere te trekken. Veel oude sociale netwerken, zoals Orkut, liggen er bij als een afgegrazen weide. En als we de voorhoede moeten geloven ligt Hyves er binnenkort bij als een vergeeld grasveld. Iedereen is dan vertrokken naar Facebook. Maar de hipheid van het opzeggen van je Hyves profiel is inmiddels vervangen door een andere startende trend: stoppen met Facebook en Twitter. In m'n omgeving zag ik vrienden die om verschillende redenen Facebook de rug toekeerden. Ze hadden er geen tijd meer voor, protesteerden tegen het privacy-beleid of vertelden met een glimlach dat ze wel een beetje exclusief wilden blijven. De BN'ers die sinds kort stoppen, zoals Joost Zwagerman, hebben het over de verslavende werking en over het eenzijdige positieve beeld dat mensen van zichzelf schetsen op Facebook.

Sommigen stoppen niet helemaal maar nemen bijvoorbeeld een Twitter sabbatical. Om bij terugkomst op Twitter de nodige tweets te tweeten over hun ervaringen. De mensen die echt de stekker uit Twitter trekken, lijken niet de bijval te krijgen die Luis ontving na het stoppen met e-mail. Zo zat zijn we Twitter en Facebook blijkbaar nog niet. Zou de vermoeidheid pas optreden als onze Twitter en Facebook vollopen met werkgerelateerde berichten? Ik heb geen idee. Misschien is de tijd rijp om hier nog eens over na te denken als de rookverslavingsgoeroe Allen Carr met een nieuw boek uitkomt met de titel 'Stoppen met Facebook'.

Stoppen met e-mailen
Het leven na Facebook
Handleiding stoppen met Facebook