Spelletjesavond

Column door Merel Roze.

spelletjesavond

De donkere dagen zijn gekomen. Perfecte tijden voor een ouderwetse spelletjesavond met pepernoten en speculaas. Ik nodig vijf vrienden uit via een groepsmail. Iedereen mailt enthousiast terug.

Ik gooi enkele data de mail in.

"Oh nee, dan heb ik de kinderen."
"Oei, dat weekend zitten we in Zeeland."
"Die vrijdag is een vriendin jarig, misschien viert ze het dan."
"Ik kan altijd!"
"Mijn ouders zijn dan 40 jaar getrouwd."

Gelukkig is er datumprikker.nl.
Of mijn favoriet: afspreken.nl.
Ik vul voor de hele maand november alle dagen in dat ik kan, typ een tekstje en doe er voor de finishing touch een plaatje bij van De Kolonisten van Catan. Van vriendin F. krijg ik meteen de beschikbare dagen door. Paar uur later volgt vriendin M.: die heeft zo te zien een drukke maand. Vriend J. wil blijkbaar alle mogelijkheden openhouden: hij vult vooral vraagtekens in. Een dag later is ook vriend K. zover: hij wil alleen in het weekend.

Na een paar dagen krijg ik een mailtje dat één persoon zijn dagen nog niet heeft ingevuld. Ik zie dat we verder allemaal op 23 november kunnen (als het vraagteken van vriend J. een uitroepteken kan worden).

Ik whatsapp vriendin L. die nog niets heeft laten weten: "Hé, kun jij op 23 november? Je hebt het nog niet ingevuld."" (Er zit hier inderdaad iets van een sneer in, en terecht!). Ik krijg meteen reactie terug: "Oh ja, sorry. 23 november kan ik, leuk!"

Ik mail vriend J. die geen whatsapp heeft (argh!) of zijn vraagteken een krulletje kan worden. Hij vindt het goed. "Dan moet ik in twee andere datumprikkers mijn vraagteken nog even een kruis maken", mailt hij.

Online maak ik de afspraak definitief. Iedereen krijgt keurig een bevestiging dat we op 23 november een spelletjesavond hebben. Bij mij. Met pepernoten en speculaas. "Ik heb er zin in!", schrijf ik.

Het kost wat moeite en het gaat over allerlei digitale snelwegen, maar uiteindelijk heb je dan ook wat. Hoe deden mensen dit voor het internet in ons leven kwam? Steeds weer bellen? Niet met zulke groepen afspreken?

Net terwijl ik tevreden na alle moeite naar de bevestiging kijk, krijg ik een appje binnen van vriendin L.: "Oh, stom, ik kan 23 november niet. Wel 24. Is dat nog een optie?"


Merel Roze is schrijfster, columnist en webblogger van het eerste uur.
Website Merel Roze.