Alleen en toch samen tv kijken

Column door Bob Overbeeke


Alleen en toch samen tv kijkenTelevisie en internet, werelden die eens gescheiden waren, groeien langzaam naar elkaar toe. En dat maakt televisie een stuk aantrekkelijker. De tv-gids staat tegenwoordig op je mobieltje en uitgebreide interviews kun je terugzien op de websites van de omroepen. Interactieve televisie brengt nog meer alledaags gemak: video's huren op je tv, de uitzending pauzeren en gemiste programma's terugkijken met Programma gemist. Als we er eenmaal aan gewend zijn geraakt, willen we niet meer terug. Sommige mensen gaan nog een stap verder en kijken tegenwoordig televisie door de ogen van anderen. Dat werkt zo.

Als je alleen televisie kijkt en je mist het grappige commentaar van je broer, of je kijkt met je partner of kinderen naar een programma dat je eigenlijk niet wilt zien, dan is er nu een oplossing. Ga naar Twitter en zoek op de naam van het programma: bijvoorbeeld De Wereld Draait Door of All you need is love. Je ziet dan wat men zoal zegt over het programma dat je kijkt. Populaire programma's halen makkelijk 10 twitterberichten per minuut. Daar zit altijd wel 1 leuke grap tussen. En een linkje naar een parodie of een website die met het onderwerp van doen heeft. En een heleboel speculaties niet te vergeten. Elk programma heeft een eigen zoekafkorting zoals dwdd en allyouneed. Buitenlandse televisiezenders organiseren zelf online chatsessies voor belangrijke uitzendingen zoals de Oscar-uitreikingen. Die chatsessies hebben vaak een komiek of een tv presentator als gastheer.

Ik verheug me op Televisie van XS4ALL. En ik heb een stille hoop. Ik hoop dat iemand van XS4ALL deze column leest en Interactieve televisie uitbreidt met een twitterfunctie. Zodat de leukste twitterberichten als ondertitels over m'n scherm rollen. En zelfs het saaiste televisieprogramma de moeite van het kijken waard wordt. Samen of alleen.

All you need is love op Twitter
https://twitter.com/#!/search/allyouneed De Wereld Draait Door op Twitter
https://twitter.com/#!/search/dwdd