Ruilen is het nieuwe shoppen

Column door Bob Overbeeke


Ruilen is het nieuwe shoppen Kunt u het zich nog herinneren, de lancering van Noppes in Amsterdam? Een ruilnetwerk waar je een appeltaart kunt ruilen voor een grasmaaibeurt of een andere dienst. Noppes bestaat nog steeds. Maar ruilen en delen gaat inmiddels al lang niet meer over appeltaarten. Idealisme en duurzaamheid zijn op de chique tour gegaan.

Neem nou de Garagesale-de-luxe-parties van Trash and Treasures, kledingfeesten met exclusieve merken waar je naar keuze kleding kunt kopen of verkopen. De website van Swap and the City dat ook kledingruilfeesten organiseert zegt er dit over: 'Swapping is the new Shopping.' De trend is komen overwaaien uit de VS. Laten we een kijkje nemen naar wat daar zoal wordt geruild om te weten wat ons nog te wachten staat.

Om te beginnen ToolSwap USA, dat evenementen organiseert waar gereedschappen van eigenaar wisselen. Dan de website van Ex boyfriend Jewelry waar dames de juwelen van hun ex ruilen onder het motto 'You don't want it. He can't have it back.' En de site van Baby Swap, waar geen baby's maar babyspullen worden geruild. Op het ruilen van huisdieren rust waarschijnlijk een taboe maar op het delen niet: op de website FlexPetz worden honden gedeeld en krijgt iedere deelnemer Daily Doggy Time. Bijna 1 miljoen mensen delen wereldwijd boeken via Bookcrossing. Ze labelen ongebruikte boeken en laten die achter in publieke ruimten. Via de website van Bookcrossing kan worden achterhaald wie het boek heeft gevonden.

Ook Nederland kent veel ruilwebsites. Voor boeken, dvd's, games, plantenzaadjes, kleding en woningen. Ook delen begint populair te worden in Nederland, bijvoorbeeld op www.spullendelen.nl. Naast het delen van auto's, delen ook steeds meer mensen een kantoor. Neem maar eens een kijkje bij Seats2meet op het centraal station van Utrecht, waar mobiele werkers elkaar ontmoeten. Werken, vergaderen, deals sluiten en lunchen gaan daar prima samen in een gedeelde ruimte. Dankzij een strakke organisatie met een losse sfeer. Steeds meer bedrijven ontdekken de mogelijkheid om met delen en ruilen van goederen en diensten geld te verdienen. Ruilen en delen is daarom niet altijd meer voor noppes maar het blijft hopelijk wel de charme houden van Noppes.

http://www.noppes.nl
http://trash-treasures.blogspot.com/
http://www.swapandthecity.com/
http://www.toolswapusa.com
http://www.exboyfriendjewelry.com/
http://www.babyswap.net
http://www.flexpetz.com
http://www.bookcrossing.com/
http://www.swapit.nl
http://www.denationaleproeftuin.nl/
http://www.spullendelen.nl/
http://www.seats2meet.com/
http://meshing.it/