Een doorlopend oud en nieuw feest

Column door Bob Overbeeke


Een doorlopend oud en nieuw feest

Amerikanen maken vaak als eerste kennis met nieuwe internetontwikkelingen. Maar er is een website die zij nog niet kunnen gebruiken en wij wel. Een website die er eigenlijk al tien jaar geleden had moeten zijn, waarmee je overal muziek luistert en ontdekt: Spotify. Tijdens oud en nieuw, toen ik mijmerde over het oude en nieuwe jaar, bedacht ik dat Spotify eigenlijk een doorlopend oud en nieuw feest is. Oude muziek terugluisteren en nieuwe muziek ontdekken doe je op Spotify aan de lopende band. Je ontdekt ook nieuwe oude muziek: muziek uit je jeugdjaren die je nu pas ontdekt en voor het eerst hoort. Toen tijdens oud en nieuw Happy New Year van Abba door de luidsprekers schalde, besloot ik Spotify in 2011 veel meer en beter te gaan gebruiken.


Als je nog geen Spotify hebt, maak dan eens een gratis account aan op www.spotify.com, download het programma, zet een muziekje aan en lees daarna verder. Weet wel: met dit gratis account kan slechts 20 uur muziek per maand worden beluisterd. Ik zou Spotify dus meer en beter gaan gebruiken. Spotify draait op mijn computer in de woonkamer. Omdat ik tijdens het luisteren vaak op de bank zit, wil ik Spotify graag daar kunnen bedienen. Daarvoor heb ik Remoteless op mijn iphone gezet. Met die software op de telefoon, die in contact staat met de computer waar Spotify op draait, kun je op afstand muziek zoeken en afspelen. Om nieuwe muziek te ontdekken klik ik in Spotify regelmatig op related artists en kijk ik in de playlists van mijn vrienden. Die playlists kun je zien als je in Spotify klikt op Facebook en zo je vrienden 'laadt' in de rechterkolom van Spotify. Zo heeft een collega een leuke playlist voor bij de afwas waarvan ze overigens niet wist dat ik die kon inzien, en een ander heeft een playlist voor de kinderen.


Er zijn helaas nog weinig radio's of tuners met ingebouwde Spotify, zoals het hifi geluidssysteem Sonos. Op dat punt doet Spotify onder voor Last.fm, de muziekdienst die op veel mediaspelers werkt. Omdat m'n computer rechtstreeks is aangesloten op mijn hifi-installatie kan ik Spotify toch beluisteren via m'n luidsprekerboxen. Ik heb een Spotify Premium abonnement genomen voor een betere geluidskwaliteit. Sommige luisteraars kunnen die kwaliteit niet onderscheiden van cd-kwaliteit. Tot slot heb ik Spotify geinstalleerd op m'n telefoon en luister ik nu ook onderweg naar mooie reismuziek. En omdat mobiel internet in het buitenland prijzig is, heeft Spotify de mogelijkheid om de muziek op je mobiele telefoon te zetten in plaats van te streamen. Zoals een Apple iPod werkt. De algemene verwachting is dat Apple muziek zal gaan streamen zoals Spotify doet. Dan zal een flinke strijd losbarsten tussen het Europese Spotify, dat voor een deel in handen is van de muziekindustrie, en het Amerikaanse Apple dat voorop loopt in online muziekverkoop.

www.spotify.com
www.remoteless.no
www.sonos.com
www.last.fm