Kom op Facebook

Column door Bob Overbeeke


Kom op Facebook

Ik heb soms een beetje medelijden met Facebook. Het heeft onlangs veel nieuwe functies toegevoegd. Je zou mogen verwachten dat internetters daar blij mee zijn. Maar bij Facebook lijkt dat altijd net iets anders uit te pakken. Om me heen hoor ik collega's zuchten, een vriendin belt me op om te vertellen dat de lijsten functie niet meer werkt en op Facebook sturen mensen elkaar waarschuwingen om per direct de privacy-instellingen aan te passen.

Facebook heeft alle kansen om een leuke plek te zijn, en dat is het ook. Maar de gastheer frustreert me keer op keer. Zo geeft Facebook me vanochtend deze waarschuwing: "Er is iets wat je moet controleren voor je profiel. Klik op Moet worden nagekeken om het te bekijken." Zelfs m'n chef slaat een andere toon tegen me aan als hij me iets wilt laten doen. Nog eentje dan. Je kunt in Facebook instellen welke updates je wilt zien. Het geeft me de keuze tussen alle updates, meeste updates en alleen belangrijke updates. Wie begrijpt wat het verschil is tussen alle updates en meeste updates mag het zeggen.

Ik heb altijd het beste voor met bedrijven die door technisch ingestelde mensen worden opgericht. Vaak weten ze de zaken net iets anders aan te pakken waardoor verrassend goeie diensten ontstaan, zoals bijvoorbeeld Google. Toch lijken de Googles en Facebooks van deze wereld te vergeten dat je een product ook mooi en aantrekkelijk kunt maken en dat je goed met internetters moet communiceren. Kom op Facebook, zoek eens in je eigen vriendenlijst naar een paar creatieve mensen, neem ze aan, en maak ze de gastheer en de gastvrouw van Facebook.