Moet het ergens over gaan dan?

Column door Bob Overbeeke


Voor wat hoort wat Nu iedereen alles kan roepen op internet, roepen veel mensen dat het wel ergens over moet gaan. Zo hoor ik mensen roepen dat ze niet hoeven te lezen dat iemand naar het toilet gaat. Of wat iemand eet voor het ontbijt. Ik hoef dat ook niet van iedereen te weten. Toch ben ik blij dat er wel ruimte voor is. Want sommige mensen vertellen zo enthousiast over hun dagelijks leven, dat je weer beseft dat het dagelijks leven is waar het over gaat in het leven.

Neem nou de Nederlandse YouTuber Milan. Hij woont in Assen, gaat soms zwemmen met z'n vriendin in de baggerplas, gaat regelmatig feesten of gamen bij z'n vrienden, en vertelt de kijker hoe hij z'n favoriete broodje maakt, met kaas en knoflook in de magnetron. Omdat hij hoopt dat de kijkers z'n melige filmpjes doorsturen, moedigt hij ze aan met z'n lijfspreuk 'share'. Met succes: Milan deelt zijn dagelijkse leven inmiddels met duizenden kijkers.

Zijn bestbekeken filmpje, ook wel vlog genoemd, is bijna 200.000 keer bekeken. Sommige tv-programma's moeten het met minder kijkers stellen. Milan maakt deel uit van een levendige groep vloggers die soms een rol spelen in elkaars filmpjes. Veel jongeren herkennen de vloggers op straat. Als ze zo doorgaan worden deze vloggers de nieuwe BN'ers. En als u hun filmpjes bekijkt, die soms nergens over gaan, blijkt het leven even door en door dagelijks.

www.youtube.com/milanknol
www.youtube.com/ditismilan