De mailbox van je partner

Column door Bob Overbeeke


Voor wat hoort wat "Kijken jullie weleens in de mailbox of Facebook van je partner", vraag ik tijdens de lunch op mijn werk. Die vraag geeft een casual lunch toch een aparte wending. Buiten degene die de mailbox deelt met haar partner, geeft niemand elektronisch snuffelen toe. De website askmen.com vroeg mannen naar hun snuffelgedrag. Van hen respecteert 32% de partners privacy, 26% leest wel berichten, maar met medeweten van de partner.

En dan de resterende 42%. Van de ondervraagde mannen kijkt 22% niet in de berichten van de partner maar zou het wel doen als hij zou vermoeden dat ze iets van plan was. Met als reden dat de berichten open stonden op de monitor, heeft 14% meegelezen. En 6% van de mannen heeft de mailbox of het berichtenprogramma moedwillig geopend. Van de 100 mannen zijn er 42 in staat ongevraagd in de berichten van de partner rond te neuzen.

Hoe zou u zich voelen als u er achter komt dat uw partner meeleest? Ondanks het feit dat u wellicht niets te verbergen heeft zou het waarschijnlijk niet goed voelen. Durft u uw partner recht op de man of vrouw af te vragen: "Lees je mijn mail weleens?" Het is een ongemakkelijke vraag want ze lijkt gebaseerd op wantrouwen. Is het daarom dat we onze overheid niet vragen of ze meeleest met ons individuele internet- en mailgedrag, dat ze voortdurend volgt en opslaat? Als ambtenaren ons surf- en mailgedrag net zo graag inzien als de gemiddelde man, nu of in de toekomst, dan denk ik toch dat die vraag zou moeten worden gesteld en beantwoord.

De website Ask men.