Made in China

Column door Bob Overbeeke


Made in China Door een verhuizing kocht ik pas een nieuwe televiesie en een Blu-ray Disc-speler. En wat blijkt: ze kunnen allebei overweg met internet. Zo kijk ik nu YouTube en Uitzending Gemist op m'n tv in plaats van op de computer. Via een paar kabels die ik op het FRITZ!Box modem van XS4ALL heb aangesloten. Al die kabels, stekkers en verloopstekkers die je nodig hebt als je iets nieuws koopt, het loopt flink in de papieren. Maar daar heb ik iets op gevonden.

Sinds een paar jaar bestel ik al dat snoerenspul rechtstreeks in Hong Kong. Bij www.dealextreme.com. Heel goedkoop. Om u een idee te geven: de kabel tussen mijn FRITZ!Box en televisie kost 2,76 dollar, inclusief verzendkosten. Omdat het me onveilig lijkt om zo'n verre webwinkel met een creditcard te betalen, betaal ik via Paypal. Daarmee is alle risico nog steeds niet uit de lucht: mijn creditcard kan dan wel niet geplunderd worden, maar wat te doen als het gekochte artikel niet aankomt? Gelukkig is dat nog nooit gebeurd. En eigenlijk neem ik dat risico inmiddels voor lief, gezien de lage prijzen.

Rechtstreeks in Hong Kong of China bestellen is en blijft voorlopig nog een klein avontuur. Soms ontvang je een product dat iets afwijkt van de foto of beschrijving. Of de levering laat een enkele keer lang op zich wachten. Maar het is bijna altijd goedkoper dan kopen in Nederland. En het assortiment lijkt onuitputtelijk. Dealextreme heeft naar eigen zeggen meer dan 40.000 gadgets in haar webwinkel. Wat is de volgende stap, vraag ik me af. Kopen we over een paar jaar ook een nieuwe computer, tuinhek, fiets of prefab huis rechtstreeks in China? Als het aan de Chinezen ligt wel denk ik.