Veel media-aandacht voor winnaar Internet Scriptieprijs

Internetscriptieprijs 2012

Privacy van mobiele applicaties

Op 22 november heeft XS4ALL de Internet Scriptieprijs uitgereikt aan Emre Yildirim. Emre studeerde rechten aan het Instituut voor Informatierecht en voor zijn scriptie onderzocht hij de privacy van verschillende mobiele apps. Behalve in de juridische boeken dook hij ook in de techniek: hij bouwde zelf een installatie om het internetverkeer van zijn iPhone te kunnen onderscheppen en analyseren. Hij presenteerde zijn winnende scriptie tijdens het Symposium Internet en Recht dat XS4ALL elk jaar organiseert samen met advocatenkantoor Brinkhof. De jury roemde zijn combinatie van theoretisch onderzoek en praktijk: het is iets dat je onder juristen niet vaak ziet.

Slecht gesteld met privacy in apps

Emre concludeert in zijn scriptie dat onder andere de app van NU.nl gebruikers onvoldoende informeert over het gebruik van persoonlijke gegevens. Zo vraagt de app van NU toestemming voor het gebruik van locatiegegevens om het lokale weerbericht te kunnen tonen, maar zonder dat gebruikers het weten worden dezelfde locatiegegevens ook naar adverteerders gestuurd. Dat mag niet. Apps vallen namelijk onder de cookiewet, die stelt dat persoonlijke gegevens van gebruikers alleen van een computer (of ander apparaat zoals een smartphone) mogen worden uitgelezen wanneer duidelijk is gemaakt waar de gegevens voor gebruikt worden en de gebruiker expliciet toestemming geeft. Als een app locatiegegevens opvraagt om het lokale weerbericht te tonen, mogen die gegevens niet ook stiekem gebruikt worden voor het tonen van locatiegebaseerde advertenties. De winnende scriptie sloot af met de conclusie dat het slecht gesteld is met de transparantie en privacy van mobiele apps.

Veel media-aandacht

Nadat Emre de prijs in ontvangst had genomen doken de media op het onderwerp. Het Parool, NRC en NRC Next besteedden aandacht aan de scriptie, en dan vooral aan het voorbeeld van de app van NU.nl. Ook op internet werd er volop over geschreven. Onder andere Webwereld schreef uitgebreid over de app van NU. In reactie beloofde NU.nl beterschap.

XS4ALL feliciteert Emre Yildirim hartelijk met het winnen van de prijs, en met de aandacht die aan zijn scriptie is besteed in de media. Emre's presentatie op het Symposium is op video terug te zien [LINK volgt zodra Herman klaar is met editen]. Zijn scriptie kan worden gedownload op de website van de Internet Scriptieprijs.

Lees meer over de privacy van apps in ons blogartikel over de Internetscriptiesprijs


XS4ALL-medewerkers maken trofee

Bij een prijs hoort ook een trofee die de winnaar in de lucht kan steken. Omdat die er niet was, hebben een paar creatieve XS4ALL'ers die voor de uitreiking gemaakt. In het atelier van Wilma Bertheux gingen de handen uit de mouwen!