In welk hokje past Google?

Column door Bob Overbeeke


In welk hokje past Google? Facebook, Hyves en Twitter in één, kan dat?
Als het aan Google ligt vandaag al met Google+. Als u nog geen uitnodiging voor de sociale dienst Google+ heeft ontvangen, hoeft u zich niet te schamen. Slechts ongeveer 1% van de NL internetters zit op het sociale Google+. Maar omdat Google+ groeit als kool, kan binnenkort zomaar een uitnodiging van een bekende in uw mailbox ploffen. Loont het om die uitnodiging dan aan te nemen?

Als u ervan houdt mensen in hokjes te stoppen, absoluut. Google heeft die hokjes circles genoemd. U kunt uw contacten in dergelijke cirkels slepen; eentje voor vrienden, familie en bekenden. U kunt zelf andere cirkels maken, bijvoorbeeld voor de afdeling waar u werkt. U kiest zelf welke mededelingen en foto's u met welke cirkel deelt. Dat lost het probleem op van het te breed delen van privacy-gevoelige informatie. Of het uw algehele privacy ten goede komt, hangt ondermeer af van het vertrouwen dat u stelt in Google. Het bedrijf komt nog meer van u te weten en het is de vraag of het daar in de toekomst volgens uw wensen naar zal handelen. Kortom in welke cirkel van vertrouwen stopt u Google.

Wat opvalt aan Google+ is dat het geen eendagsvlieg lijkt. Google houdt van experimenteren, maar heeft dit product duidelijk anders en gedegen ontwikkeld. Honderden mensen hebben eraan gewerkt en voor het eerst lijkt een Google product een design te hebben. Dat werd tijd ook want bij een sociaal product past geen louter technische aanpak. Vanwaar die omslag? Google-medewerkers geven het ruiterlijk toe in een interview: vanwege angst. Google is bang om het te verliezen van Facebook. Facebook weet wie wij zijn en wat onze wensen en voorkeuren zijn. Er is Google veel aan gelegen onze identiteit ook te leren kennen. Om zo relevante informatie te kunnen geven, en relevante advertenties te laten zien. Of wij dat zullen laten gebeuren is de grote vraag. Want zo graag als we anderen in hokjes stoppen, laten we ons zelf niet graag in een hokje stoppen. Door Google bijvoorbeeld.