Ik klik de laatste tijd steeds vaker op play

Column door Merel Roze.

spelletjesavond

Er is iets veranderd in mijn internetgedrag.

Jaren geleden ging ik de deuren langs om bewoners te enthousiasmeren voor glasvezel. Niet vanuit een aanbieder, maar vanuit de gemeente. Om de glasvezelkabels te kunnen leggen, moesten de bewoners toegang geven tot hun meterkast. Sommige mensen reageerden niet op de brieven om een afspraak te maken. Deze mensen bezocht ik.

'Waar heeft dat glasvezel voor nodig?', vroegen ze mij en ik stak van wal over alle voordelen die het megasnelle internet zou bieden. Als een van de belangrijkste punten noemde ik het bekijken van online filmpjes. Stiekem had ik daar mijn twijfels bij - zelf keek ik die niet.

Het was in een tijd dat online video's bekijken veel geduld vergde. Eerst moest je wachten tot het filmpje gebufferd werd. Na een tijdje zag je dat het filmpje bijvoorbeeld vijftien minuten duurde, en dan klikte je het weer weg. Vijftien minuten! Bovendien begon mijn computer altijd te pruttelen van zoveel inspanning. De techniek was niet optimaal en de inhoud ook niet.

Met mijn eerste smartphone ging mijn internetgebruik omhoog, maar bleef het kijken van filmpjes achter. Klikte je op je telefoon op een video, bijvoorbeeld binnen Facebook, dan werd je moeizaam doorgeleid naar de app van YouTube, die op de achtergrond nog moest opstarten. Totaal geen geduld voor. Een onderbreking van alles wat juist wel makkelijk ging.

Ongemerkt is dat veranderd.
Ik klik de laatste tijd steeds vaker op play.

Zo heb ik laatst de naald van mijn pick-up vervangen, dankzij een instructiefilmpje. Met pech langs de weg bood niet de ANWB, maar een filmpje uitkomst (filmmaker, bedankt!). Kookvideo's? Minstens drie per maand. En een paar keer per week kijk ik naar een aerobic-instructrice die in haar slaapkamer een basic workout doet. Voor mij. In mijn huiskamer. Om over al die schattige kattenfilmpjes maar te zwijgen.

De techniek maakt filmpjes in e-mail mogelijk, legt makkelijker koppelingen tussen Facebook, Twitter en YouTube en speelt video's zonder haperen af. Qua inhoud weten we inmiddels dat online niet alleen een tekst, maar ook een filmpje snel tot de kern moet komen. Advertenties kun je vaak na een paar seconden skippen en soms heeft een behulpzame redacteur boven het filmpje gezet op welk tijdstip het hoogtepunt te zien is. Je zapt er zo heen.

Filmpjes? Ja!
Ik ben er eindelijk klaar voor.


Merel Roze is schrijfster, columnist en webblogger van het eerste uur.
Website Merel Roze.