Life in a Day

Column door Bob Overbeeke


Life in a Day Samen muziek maken, samen een boek schrijven. Het kan allemaal via internet. Samen een film schieten ook. Op 24 juli 2010 filmden mensen op verzoek hun leven en plaatsten de filmpjes op YouTube. In totaal verscheen 4.500 uur film geschoten door 80.000 mensen. Een team van filmstudenten gaven de fragmenten een cijfer. De beste filmfragmenten, met een cijfer van 4 of 5, maakten kans om te worden gemonteerd in de film Life in a Day. De film is nu gratis te bekijken op YouTube.

Regisseur Kevin Macdonald liet zich inspireren door de Mass Observation Movement die in de jaren 30 Britten een dagboek liet bijhouden om fragmenten te bundelen in een boek. Volgens Kevin is de stand van de techniek inmiddels zo ver gevorderd dat een filmversie van het dagboekproject mogelijk werd. Omdat het productieteam de hele wereld vertegenwoordigd wilde zien, stuurde het 400 camera's naar ontwikkelingslanden.

Het gewone leven komt uitgebreid aan bod. Mensen die ontwaken, de eerste scheerbeurt van een puber, een moeder die haar zoon vertelt dat ze zal worden opgenomen in het ziekenhuis, een man die flauwvalt bij een bevalling, mensen die de inhoud van hun zakken of hun handtas laten zien en een kind aan het werk als schoenpoetser. Het zit allemaal in deze film van 90 minuten.

http://www.youtube.com/user/lifeinaday
http://en.wikipedia.org/wiki/Life_in_a_Day_(2011_film)