Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Column door Bob Overbeeke


Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.Zit u al op Facebook? U kunt er een profiel bijhouden, uw internationale vrienden laten zien wat u doet en waar u uithangt, en spelletjes spelen. Kortom een leuke netwerksite. Niks meer aan doen hoor je de 400 miljoen leden denken. Maar de oprichter van Facebook ziet dat anders. Leuker kunnen we Facebook niet maken, wel makkelijker en daarmee groter, moet hij gedacht hebben. En dus ging Facebook aan de slag.

Een van de pijlers van Facebook is het klikken op 'Vind ik leuk' bij iets wat vrienden doen of zeggen op Facebook. Zo komt u te weten wat u en uw vrienden leuk vinden. Dat kan makkelijker en groter, en daarom heeft Facebook het mogelijk gemaakt om 'Vind ik leuk'ook buiten Facebook aan te klikken. Bijvoorbeeld op www.nu.nl. Onder elk artikel staat een knop 'Aanraden'. Als u er op klikt, raadt u het artikel aan bij uw vrienden, zonder de nieuws-site te verlaten. Onder deze column ziet u ook zo'n knop, klik er maar eens op om het effect te zien. Als Facebook zo te weten komt welke internetpagina's uw vrienden leuk vinden kan de netwerksite nog groter groeien door ook een zoekmachine te worden, en dat wil de oprichter van Facebook ook. Want wat je Google niet hoeft te vragen, maar Facebook straks wel: wie van mijn vrienden vindt dit restaurant, deze vakantiebestemming, deze sneaker of deze werkgever leuk?

Ook de profielfunctie van Facebook kan groter groeien. Hoe irritant is het dat je voor veel websites telkens een profiel met wachtwoord moet maken. Facebook springt daarop in. Websites kunnen voortaan uw Facebook login en wachtwoord accepteren. Zo hoeft u maar een keer uw wachtwoord in te toetsen om vervolgens een heleboel websites te kunnen gebruiken, zonder in te loggen. Critici vinden het onjuist dat Facebook zoveel macht krijgt nu ze zoveel over u te weten komt. Mijn verstand twijfelt ook, maar mijn instinct zegt: doen. En zolang genoeg mensen hun instinct laten spreken, zal Facebook nog wel even groter blijven groeien. Persoonlijk hoop ik dat de Belastingdienst de 'Vind ik leuk' knop opneemt onderaan de aangifte. Zodat m'n vrienden kunnen zien dat ik m'n aangifte niet helemaal op tijd heb gedaan, en of ik geld terug krijg of moet bijbetalen. Want Facebook kan de belastingaangifte niet makkelijker maken, maar wel leuker!