Ondertussen in Egypte

Column door Bob Overbeeke


Ondertussen in Egypte Tijdens de bezetting van het Tahrirplein in Cairo verscheen op het steekwoord Tahrir 1 twitterbericht per seconde. Het gaat mij te ver om te zeggen dat de Arabische lente een internetlente is. Revoluties zijn van alle tijden. Maar ik denk wel dat de Arabische revoluties andere wendingen hebben genomen door het gebruik van internet. Oxfam Novib stuurde me de afgelopen maanden naar Tahrir om samen met de activisten in de tenten op het plein en Egyptische mensenrechten-organisaties internetacties te voeren.

Op Tahrir wordt de dagelijkse logistiek geregeld via het Twitteradres @TahrirSupplies en het veldhospitaal gerund via het steekwoord #fieldhospital. De activist Alaa die in zijn strijd tegen berechting van burgers voor militaire rechtbanken zelf door een militaire rechtbank is vastgezet, wordt gesteund met de campagne #freealaa. Wat willen de Egyptenaren eigenlijk van ons vroeg ik me af. Dat werd heel snel duidelijk. Steun. De Egyptenaren willen niets liever dan internationale aandacht en steun van ons. Om tussen het traangas, de botbreuken, de rubberen kogels, de uitgeschoten ogen, de gemartelden en de doden te weten dat ze er niet alleen voor staan. Zoals wij Nederlanders door de internationale aandacht en hulp in 1953 na de watersnood voelden dat we er niet alleen voor stonden.

Daarom startte Oxfam Novib in november de actie "I support Tahrir from ..." Op het hoogtepunt van de actie zagen de Egyptenaren op Tahrir en elders in Egypte elke minuut een Twitterbericht voorbij komen. I support Tahrir from Madrid, I support Tahrir from Rome, I support Tahrir from Amsterdam.

Dit is mijn laatste column voor XS4ALL. Ik heb ze met plezier geschreven. Heeft u mijn columns op prijs gesteld, volg me dan verder op Twitter: @overbob