Blendle

Column door Merel Roze.

Blendle

Ik was meteen enthousiast over Blendle, ook wel de iTunes voor de journalistiek genoemd. Stel u voor: tientallen Nederlandse kranten en tijdschriften tot uw beschikking. Van Trouw tot Telegraaf, van Quest tot Quote. U betaalt per artikel, afhankelijk van lengte en krant tussen de € 0,10 en € 0,90. Vond u het artikel na afloop toch niet interessant? Dan geldt: niet goed, geld terug. Sympathiek. En alleen al daarom reden om nooit op die knop te klikken.

Ook leuk: je kunt niet alleen zelf door alles heen bladeren, maar ook zien wat mensen je aanraden. Zo raadt Georgina Verbaan mij een column aan uit Het Parool. En Ronald Giphart deelt een artikel over taal uit The New Scientist. Mijn vriend Martijn adviseert me een stuk uit de Groene Amsterdammer.

De eerste dagen voelt het als een snoepwinkel. Als een uitgebreide leestafel in een grand café, waar ook vrienden zijn aangeschoven om me tips te geven. Ik klik rustig rond en lees veel - ik heb als bètagebruiker € 2,50 cadeau gekregen van Blendle om te kijken of ik het leuk vind. Ja, dit is heel leuk.

Wel is het gek dat sommige artikelen ook gratis op de sites van de kranten staan. Een artikel dat een vriendin me aanraadt, heb ik bijvoorbeeld al gelezen - via Twitter, door een linkje naar de site van de Volkskrant. Daar moeten de uitgevers nog iets op verzinnen, want geen Nederlander die gaat betalen voor gratis content.

En dan. Na een bijzonder prettige kennismaking blijk ik Blendle te vergeten. Ik moet de site opstarten en dat vergeet ik te doen. Ik lees mijn papieren zaterdagkrant op het dakterras. Ik lees een paar gratis artikelen op sites van kranten omdat ze via een linkje op Facebook of Twitter worden aangeraden. Ik zit in een café aan een leestafel. Ik lees zelfs een paar keer de online versie van mijn krant op de computer, omdat ik te lui ben om naar beneden te lopen. Maar Blendle vergeet ik.

En zoals dat gaat: ik mis het niet. Ik ben welwillend, ik wil blijven afspreken, ik wil best een drankje doen. Maar mijn agenda is vol, en er zijn er meer die me willen strikken. Ook mijn oude vrienden, mijn papieren abonnementen, zijn me veel waard. Deze nieuwe vriendschap is fragiel. Ik hoop dat ik Blendle de komende tijd genoeg ga tegenkomen. Als dat lukt, komt dat drankje vast vanzelf.


Merel Roze is schrijfster, columnist en webblogger van het eerste uur.
Website Merel Roze.