Muffins maken met Maurice

muffins

Muffins maken is makkelijk. Je kunt natuurijk eerst proefondervinderlijk je eigen mix samenstellen. Maar het is ook leuk om meteen te beginnen met experimenteren. Koop dan muffinmix bij de supermarkt. De basisingrediënten zijn daarin al zorgvuldig uitgebelanceerd dus daar heb je dan geen omkijken meer naar. En de papieren muffinvormpjes zitten erbij. Zelf voeg je boter, eieren en vocht toe. Er blijft volop ruimte over om te variëren met eindeloos veel smaken. Tip: gebruik een muffinblik. Daar doe je de muffinvormpjes in. Het blik zorgt ervoor dat ze altijd de hoogte in rijzen. Ik bak ze altijd een graad of 8 lager en iets langer, dan blijft de bovenkant iets zachter.


Drie muffin-experimenten: Bosbessen, Kaneel-Vanille en Nutella

Basisbereiding: Smelt de boter in de magnetron voorzichtig tot een zachte crème, voeg een scheut plantaardige olie toe en klop met de mixer. Zorg dat eieren en het vocht (water) op kamertemperatuur zijn. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en daarna een klein deel van het vocht. Doe de muffinmix erbij en klop eerst op lage stand. Schenk de rest van het vocht er beetje bij beetje bij. Mix minimaal nog 1 minuut op de hoogste stand.

Bosbessen: Gebruik een halve pot Bosbessenmarmelade van Bonne Maman. Voeg bij de boter. Pas de hoeveelheid water aan tijdens het kloppen met de muffinmix. Kaneel-vanille: Voeg 2 zakjes vanillesuiker en 1 theelepel kaneel toe aan de boter. Nog lekkerder is om 2 of 3 vanillestokjes te gebruiken (leegschrapen). Nutella: Smelt 3 of 4 flinke eetlepels Nutella au bain marie (in kom die in heet water staat). Roer net zo lang totdat de Nutella stroperig schenkbaar is en voeg toe aan de boter. Pas de hoeveelheid water aan tijdens het kloppen.

bosbessenmuffins

Bosbessen Muffins

vanillemuffins

Kaneel-Vanille Muffins

nutellamuffins

Nutella Muffins (torentje)

Nog meer ideeën: Moriesbel's Muffin Mondays

muffins

In 2009 en '10 bakte Maurice iedere maand op een maandag muffins voor collega's. Al die muffins zijn nog steeds terug te vinden op een aparte blog: MMM! - Moriesbel's Muffin Mondays. Wilt u meer muffin-ideeë zien? Scroll dan helemaal door naar maart 2009 en laat u inspireren. Vergeet niet om de geestige comments van XS4ALL-collega's te lezen. :-)
MMM! - Moriesbel's Muffin Mondays