Wat is phishing?

Phishing is een vorm van oplichting. Criminelen misleiden u met e-mails en websites die uitingen lijken van bekende en betrouwbare bedrijven. Maar in werkelijkheid zijn het vervalsingen. In die e-mails en op die websites vragen ze u naar uw logingegevens, creditcardinformatie en/of sofi-nummer. Als u deze gegevens doorgeeft of invult kunnen de oplichters vervolgens uw bankrekening plunderen of goederen op uw kosten aanschaffen. Onze klanten hebben bijvoorbeeld eens een mail ontvangen met de vraag om in te loggen in hun webmail. De website achter de link leek sterk op de webmail van XS4ALL.

Phishing richt zich doorgaans op de zwakste schakel in de computerbeveiliging: de mens. De fraudeur probeert persoonlijk contact met u te leggen en u met een verhaal om de tuin te leiden. Dit noemen we social engineering. Dit gebeurt niet alleen per mail maar ook per telefoon.

Phishing herkennen

Meestal is een phishing-mail vrij snel te herkennen. Algemene kenmerken:

 1. Slordig taalgebruik
  De aanspreekvorm en het taalgebruik laten vaak te wensen over. Hoe onzorgvuldiger de tekst in een commerciële e-mail, hoe groter de kans dat u te maken hebt met phishing.

 2. Haast geboden
  Men wil een snelle reactie. Hierbij houden de oplichters u voor dat u een speciale aanbieding gaat missen of een account dat verloopt als u niet snel reageert.

 3. Onpersoonlijk
  Een phishing is niet persoonlijk aan u gericht. In een legitieme mail van uw bank bijvoorbeeld, is dat wel het geval.

 4. Foute links
  In de mail wordt u gevraagd op een link te klikken. Kijk in dat geval goed naar de samenstelling ervan. Vaak is de link gecamoufleerd en gaat naar een andere site. Er staat bijv. 'http://wwwbank.com' in plaats van 'http://www.bank.com'. Of de link bevat elementen die niets betekenen voor een browser, zoals een @ of een spatie.

 5. Bijlagen
  Soms vraagt men u programma's of documenten te openen die met de e-mail zijn meegestuurd. Deze attachments kunnen spyware bevatten of u automatisch naar een online formulier brengen.

Phishing via de telefoon

Wees ook kritisch aan de telefoon en laat u niet zomaar ompraten. U ontvangt bijvoorbeeld een telefoontje, meestal van een geblokkeerd of buitenlands nummer. Men stelt vragen zoals:

"U heeft een prijs gewonnen. Mag ik uw gegevens om de prijs op te sturen?" Gevolg: uw gegevens worden verwerkt in een database en u ontvangt vervolgens phishing e-mails, spam, direct mailings etc.

"Ik bel namens uw provider en heb gezien dat er iets verkeerd staat in uw instellingen. Kunt u de volgende software downloaden zodat ik op afstand het probleem voor u kan oplossen?" Gevolg: De fraudeur krijgt volledige toegang tot uw systeem en kan zo malware installeren en/of uw gegevens misbruiken.

Wat kunt u doen?

 Stel altijd vraagtekens bij verzoeken om gegevens te verstrekken, een programma te installeren of om 'even ergens in te loggen'. Betrouwbare bedrijven zullen dit nooit van u vragen. Twijfelt u aan de betrouwbaarheid van een website? Check in de adresbalk of u werkelijk met het bedrijf te maken hebt of met oplichters. Ook ziet u aan de s van 'secure' in https:// en aan het slotje rechts onderin uw browserrand of u op een beveiligde website bent.

 Verdacht telefoontje gehad? Meld het ons

Bent u als XS4ALL-klant geconfronteerd met een poging tot phishing via de telefoon? Laat het ons weten. Stuur dan de volgende gegevens naar veiligheid@xs4all.nl:

 1. Het tijdstip van het gesprek

 2. Indien mogelijk: het telefoonnummer van de beller

 3. De inhoud van het gesprek: wat is er zoal gevraagd?

 4. Uw loginnaam en/of relatienummer

Hebt u uw gegevens afgestaan? Pas dan zo snel mogelijk uw gegevens aan waaronder uw wachtwoorden. Voor uw XS4ALL-gegevens kunt u terecht in Mijn XS4ALL

 Phishing: wat kunt u ertegen doen?

Kritisch en verstandig gebruik maken van internet is de beste bescherming tegen phishing. XS4ALL biedt u de informatie en de hulpmiddelen die daarvoor nodig zijn.

Hieronder vindt u een lijst met praktische adviezen voor het gebruik van uw computer en toepassingen op internet. Ze helpen u om phishing, en andere vormen van internetmisbruik, buiten de deur te houden.

Wilt u overlast voorkomen? Gebruik deze checklist

Beveilig uw computer

Installeer de F-Secure Internet Security beveiligingssoftware op uw computer of thuisnetwerk. Voor XS4ALL-klanten is het gebruik van deze software geheel gratis. Download het programma in Mijn XS4ALL en installeer het op uw computer. Op de helpdeskpagina's vindt u hulp bij installatie.

Informeer uzelf

 
Blijf extra alert op software waarvan u niet precies weet wat het doet. Op internet is veel informatie te vinden over veiligheidsproblemen van programma's. Bijvoorbeeld over Kazaa en de spyware daarin.

Bekijk of het echt de moeite waard is om bepaalde software te installeren. En vooral of het makkelijk is om de software weer te verwijderen.

Populair is niet veiliger

Een programma is niet per definitie goed omdat het door miljoenen wordt gebruikt. De populariteit van een programma zegt niets over de veiligheid ervan. Veel gebruikte programma's of besturingssystemen zijn vanzelfsprekend ook populair bij degenen die er misbruik van willen maken.

Er zijn verschillende programma's beschikbaar voor dezelfde functies. Kijk bij de keuze voor een programma ook naar de veiligheidsaspecten. Fraudeurs richten zich op de meest gebruikte programma's.

Besturingssystemen als Mac OS X of Linux zijn minder kwetsbaar en ontvankelijk voor misbruik.

Ook een browser als Internet Explorer kent zwakke plekken. Mozilla Firefox, met ingebouwde 'pop-upkiller', is een goed alternatief.

Pop-ups

Sluit pop-ups, nieuwe vensters die zich automatisch openen, altijd af met het kruisje of de toetscombinatie Alt-F4. Gebruik een pop-up killer.

Gebruik een spamfilter

Phishing gebeurt vaak in de vorm van spam. Een spamfilter verkleint de kans op phishing.

HTML en veiligheid

HTML wordt gebruikt om een tekst of link visueel aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeldwww.xs4all.nl in kleur en onderstreept. In feite is HTML een programmeertaal om tekst te coderen. Deze opmaak kan echter ook verhullen dat de werkelijke link naar een heel andere pagina verwijst. U kunt dit risico beperken door voorzichtig om te gaan met links die in het bericht staan. Kopieer de weergegeven link en plak die in uw browser, in plaats van op de link te klikken.

Het veiligste is om uw mail niet in HTML, maar als platte tekst te bekijken. Schakel dan de html-viewer in uw mailprogramma uit. In Outlook Express vindt u dit onder: Extra (tools) > Opties (options) > Lezen (read). Vervolgens zet u een vinkje bij 'Alle berichten als tekst zonder opmaak weergeven' (Read all messages in plain text)

 Stap-voor-stap uw mailprogramma instellen

 Outlook Windows 10 mail Mail (Mac OS X)

Gebruik beveiligde verbindingen

Geef alleen persoonlijke gegevens door via een beveiligde verbinding. U herkent een dergelijke verbinding aan het websiteadres. Dit begint dan in plaats van 'http:' met 'https.' De 's' staat voor 'secure'. Let ook op het icoon 'browserslotje' -*plaatje*- in de onderste balk van uw browserscherm. Het icoon verschijnt wanneer u bent ingelogd via een beveiligde verbinding.

chevron-down