Snelheid uitgelegd

Type snelheid Uitleg Meten
Geadverteerde download- en uploadsnelheid De maximale tot internetsnelheid zoals gecommuniceerd op o.a. xs4all.nl behorende bij het gekozen pakket Niet van toepassing
Maximale download- en uploadsnelheid De maximale internetsnelheid op basis van de technische mogelijkheden op een adres eventueel beperkt door de snelheid opgenomen in het contract van de afgenomen dienst 90% van de maximale snelheid moet tenminste in 1 van de 10 uitgevoerde metingen gemeten worden
Normaliter beschikbare download- en uploadsnelheid Hoger dan 85% van de maximale download- en uploadsnelheid De normaliter gemeten snelheid moet in 8 van de 10 metingen gehaald worden
Minimale download- en uploadsnelheid Hoger dan 75% van de maximale download- en uploadsnelheid De minimale snelheid moet in alle metingen beschikbaar zijn

De invloed van televisie en bellen op de internetsnelheid

In ons netwerk deelt u uw aansluiting tussen uw huis en de wijkcentrale niet met andere klanten. We, XS4ALL zetten de maximaal beschikbare bandbreedte op uw aansluiting in om het verkeer van alle diensten te transporteren. De maximale internetsnelheid wordt beperkt door uw overeenkomst of de maximaal beschikbare bandbreedte op uw aansluiting. Ook op deze aansluiting heeft verkeer voor bellen en televisie voorrang op het internetverkeer.

Als de maximaal beschikbare bandbreedte is bereikt, kan het betekenen dat bellen of televisiekijken ten koste gaat van de internetsnelheid. Het gaat hierbij om het ontvangen van tv-signalen. Ook als het televisietoestel niet aan staat, maar de tv-ontvanger wel, wordt het tv-signaal verstuurd naar de tv-ontvanger en kan dit ten koste gaan van de internetsnelheid. Dit hangt af van de beschikbare bandbreedte op de verbinding, de maximale snelheid van uw internet pakket en hoeveel tv-signalen verstuurd worden. Zonder dit “Quality of Service”-mechanisme kan bellen en televisie merkbaar in kwaliteit verslechteren wanneer er tegelijkertijd een grote download plaatsvindt. Het kijken van televisie heeft dus invloed op de internetsnelheid, dit kan oplopen tot 4mbit (SD) 12mbit (HD) of 20mbit (4K) per tv-ontvanger die aanstaat.

Hoe kunt u uw internetsnelheid meten?

De snelheid van uw internetverbinding kunt u meten via onze speedtest (http://xs4all.speedtestcustom.com/). Het meten van uw internetsnelheid moet gedaan worden vanaf uw eigen apparaat dat verbonden is via een kabel met de modem. Verouderde apparatuur of apparatuur waarop niet de meest recente updates zijn geïnstalleerd kunnen te lage resultaten geven en moeten niet worden gebruikt. Om de werkelijke snelheid te meten is het noodzakelijk om geen andere diensten te gebruiken die gebruik maken van data (Interactieve TV, bellen, downloaden, browsen etc.). Deze diensten zijn van invloed op de gemeten snelheid en dienen dus uitgeschakeld te blijven tijdens de meting.

Om een realistisch beeld van de internetsnelheid te krijgen is het noodzakelijk om minimaal 10 metingen te doen binnen een termijn van minimaal 3 tot maximaal 7 dagen met in ieder geval een uur tussen elke afzonderlijk meting. Zorg ervoor dat u verbonden bent via een kabel en niet via WiFi, dat de Interactieve TV ontvangers uitgeschakeld zijn en ook dat andere apparaten die data verbruiken uitgeschakeld zijn. Noteer het tijdstip, datum en de uitkomst van de meting.

Wat als u de maximale snelheid niet haalt?

Het niet behalen van de te verwachten snelheid kan verschillende oorzaken hebben. Die oorzaken kunnen zowel zijn dat de metingen niet conform het bovenstaande zijn gedaan, als bijzondere omstandigheden in de infrastructuur (bijv. door eerder opgetreden kabelbreuken of andere technische omstandigheden) die ervoor zorgen dat de te verwachten snelheid niet wordt gehaald. Neem in dat geval contact op met onze Technische Helpdesk We kunnen dan onderzoeken wat de oorzaak is en of die kan worden verholpen, of dat een ander abonnement mogelijk beter past.

Mobiel Internet

Alle XS4ALL mobiel abonnementen hebben maximale 4G snelheid. De ervaren snelheid kan verschillen, afhankelijk van het toestel, de netwerkdekking en netwerkbelasting.

Om gebruik te kunnen maken van het 4G netwerk is een internet abonnement, een 4G toestel en 4G dekking nodig.

De maximale down- en uploadsnelheid kunt u vinden op de dekkingskaart via

 U kunt de snelheid testen via http://speedtest.xs4all.nl

Om betrouwbare testresultaten te krijgen van de snelheid van het 4G-netwerk, is het volgende belangrijk:

U gebruikt een geschikt 4G+ apparaat

Op uw apparaat is WiFi uitgeschakeld

Er worden geen andere internetactiviteiten op het moment van meten uitgevoerd, die de meetresultaten kunnen beïnvloeden.

De snelheid is daarnaast afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld drukte op het mobiele netwerk waar uw apparaat op dat moment op verbonden is, maar ook de locatie van meten, bijvoorbeeld in een huis met dikke muren. Daarnaast kan het ook voorkomen dat het apparaat (tijdelijk) verbonden is met een 2G- of 3G-netwerk, wat de snelheid beinvloedt. Meet daarom op verschillende plekken en momenten om een betrouwbaarder beeld te kunnen vormen van uw snelheid.

XS4ALL maakt gebruik van het 4G-netwerk van KPN. Meer informatie over het 4G-netwerk vindt u op deze pagina.

chevron-down