Overzicht Jabber

Jabber is een open protocol voor onder andere instant messaging. Om te communiceren met anderen registreer je een unieke Jabber ID. Je kunt je huidige instant messaging services zoals MSN ook aanmelden bij een Jabber server. Deze treedt op als tolk en combineert je verschillende services en contactlijsten tot één geheel. Op je computer, PDA of geschikte mobiele telefoon heb je slechts een klein programma nodig voor alle instant messaging contacten.

De Jabber service van XS4ALL is via gateways gekoppeld met MSN, Yahoo en IRC (chat). Een overzicht van alle beschikbare gateways kan je opvragen in een Jabber programma. Iedereen, ook een niet XS4ALL abonnee, kan de server gebruiken. Jabber werkt via een netwerk van decentrale servers. XS4ALL gebruikt op haar server de open-source software jabberd.


Voordelen

  • Mogelijkheid om een beveiligde verbinding te gebruiken.
  • Veilig: je bepaalt zelf wie jou kan bereiken en kan opnemen in de contactlijst.
  • Geen reclame banners.
  • Je hebt alle contacten in één lijst staan, en je hebt maar één programma nodig
  • Er zijn ook Jabber programma's voor PDA's en mobiele telefoons


Veiligheid

Als twee Jabber gebruikers communiceren via de server van XS4ALL met een beveiligde verbinding (SSL), dan zijn de verbindingen naar de server elk afzonderlijk versleuteld. Dat betekent dat de informatie binnen de server van XS4ALL zelf niet is versleuteld. Deze informatie is vluchtig, wordt niet opgeslagen en XS4ALL garandeert haar gebruikers dat ze niet meeluistert.

Chat je met gebruikers van een andere dienst, zoals MSN, Yahoo, AOL of met Jabber ID's die niet eindigen op @jabber.xs4all.nl, dan is de verbinding met die gebruikers niet beveiligd tegen meeluisteren.

Bedenk dat XS4ALL zich heeft te houden aan de Nederlandse Telecomwet. Op grond hiervan kan de Nederlandse overheid XS4ALL verplichten internetverkeer van een individu af te tappen en over te dragen aan de overheid.


Ik wil een Jabber account

Iedereen kan overstappen op Jabber. Met of zonder abonnement bij XS4ALL.

Hoe?

  1. Download en installeer een Jabber programma dat geschikt is voor je besturingssysteem (platform)
  2. Registreer een JID, Jabber ID, via het zojuist geinstalleerde programma. Je verzint zelf een loginnaam en een wachtwoord. De server die je invult is jabber.xs4all.nl. Je JID waarmee andere jabber gebruikers je na de registratie kunnen bereiken is jouwJID@jabber.xs4all.nl
  3. Registreer je reeds bestaande instant messaging services zoals MSN en Yahoo via het Jabber programma bij de Jabber server van XS4ALL. De contacten van je vrienden en bekenden worden automatisch overgenomen.
    Zet indien mogelijk een vinkje bij beveiligde verbinding (SSL); zo kan de verbinding tussen jouw programma en de server niet worden afgeluisterd.


Spelregels

Algemene spelregels