Doorloop onze checklist!

Bescherm uzelf én anderen tegen internetmisbruik en doorloop de stappen van deze handige checklist.

Gebruik het veiligheidspakket

Als klant van XS4ALL kunt u gebruik maken van een uitgebreid pakket voorzieningen om veiliger te internetten:

Beveiligingssoftware F-Secure
XS4ALL Spamfilter
Poortbeveiliging
Online VirusFilters
Secure Webmail
Beveiligd modem
Beveiligd E-mailen

Installeer updates voor uw browser en besturingssysteem

Dagelijks worden in programma's zwakke plekken ontdekt en weer gerepareerd. De reparaties worden vaak patches of updates genoemd. XS4ALL adviseert u deze programmaverbeteringen te downloaden en te installeren. Installeert u de updates niet, dan komt de veiligheid op den duur in gevaar.

1. Update uw browser

Als u op internet surft gebruikt u een browser, zoals Internet Explorer, Firefox of Safari. Van deze programms's verschijnen regelmatig nieuwe versies.

Gebruik de nieuwste versie

Krijgt u een melding dat u uw browser kunt updaten? Doe dat dan meteen, ook als de update maar klein lijkt. Deze browserupdates zijn namelijk vaak een snelle reactie op een actueel veiligheidsprobleem. De nieuwe versies voegen vaak ook nieuwe mogelijkheden toe waardoor websites beter, mooier en sneller worden weergegeven.

Oude versies zijn minder veilig

Oude (versies van) browsers worden door de leveranciers niet meer ondersteund. Hiermee wordt bedoeld dat er geen updates meer worden uitgebracht en dat u een veiligheidsrisico loopt, zoals de installatie van malware.
Naast de veiligheidsrisico's krijgt u te maken met slecht weergegeven websites. Veel webdesigners maken gebruik van de mogelijkheden van nieuwe browsers. In het ergste geval zal een oude browser vastlopen.

Updates zijn gratis

Alle standaard browsers kunt u gratis updaten, er is dus geen reden om dit niet -automatisch- te doen. Als uw computer wordt beheerd door een systeembeheerder en u geen nieuwe browser kunt installeren, vraag dan om hulp. Hier vindt u de meest recente versies/updates van verschillende browsers:

2. Onderhoud uw besturingssysteem

Stel uw besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows) zo in, dat het een update automatisch downloadt als de fabrikant die heeft gepubliceerd. Windows noemt ze: "Windows Updates" en u vindt de instelling hiervan bij Beveiligingsinstellingen. Automatische updates instellen:

3. Firmware updates voor uw modem

Stel uw modem zo in, dat het een update automatisch downloadt als de fabrikant die heeft gepubliceerd.

Trap niet in phishing (nepmails)

Phishing is een vorm van oplichting. Criminelen misleiden u met e-mails en websites die uitingen lijken van bekende en betrouwbare bedrijven. Maar in werkelijkheid zijn het vervalsingen. In die e-mails en op die websites vragen ze u naar uw logingegevens, creditcardinformatie en/of sofi-nummer. Als u deze gegevens doorgeeft of invult kunnen de oplichters vervolgens uw bankrekening plunderen of goederen op uw kosten aanschaffen. Onze klanten hebben bijvoorbeeld eens een mail ontvangen met de vraag om in te loggen in hun webmail. De website achter de link leek sterk op de webmail van XS4ALL.

Phishing richt zich doorgaans op de zwakste schakel in de computerbeveiliging: de mens. De fraudeur probeert persoonlijk contact met u te leggen en u met een verhaal om de tuin te leiden. Dit noemen we social engineering. Dit gebeurt niet alleen per mail maar ook per telefoon.

Phishing herkennen

Meestal is een phishing-mail vrij snel te herkennen. Kenmerken zijn o.a. een onpersoonlijk bericht, slordig taalgebruik en de vraag om uw gegevens met spoed terug te mailen of op een website in te vullen. Wees ook kritisch aan de telefoon en laat u niet zomaar ompraten. U wordt dan bijvoorbeeld gebeld vanaf een geblokkeerd of buitenlands nummer. De beller doet zich voor als 'uw provider' en beweert uw gegevens nodig te hebben om een probleem op te lossen. Of dat u software moet downloaden.

Blijf oplettend

Stel altijd vraagtekens bij verzoeken om gegevens te verstrekken, een programma te installeren of om 'even ergens in te loggen'. Betrouwbare bedrijven zullen dit nooit van u vragen. Twijfelt u aan de betrouwbaarheid van een website? Check in de adresbalk of u werkelijk met het bedrijf te maken hebt of met oplichters. Ook ziet u aan de s van 'secure' in https:// en aan het slotje rechts onderin uw browserrand of u op een beveiligde website bent.

Meer informatie

Kijk voor uitgebreide tips op Phishing: wat kunt u ertegen doen?

Beveilig uw draadloze netwerk op twee manieren:

 1. Beperk de toegang, zodat u bepaalt wie er wel of geen gebruik mag maken van uw draadloze verbinding

 2. Versleutel al uw draadloze netwerkverkeer

Beperk de toegang

Elke draadloze netwerkkaart heeft een unieke reeks van cijfers en letters. Deze reeks heet: 'MAC-adres'. Een voorbeeld van een MAC-adres is 00:11:AA:BB:CC:00. Stel uw draadloze modem zo in, dat alleen computers met ingestelde MAC-adressen toegang krijgen tot uw netwerk.
Helaas is uw MAC-adres te achterhalen via andere computers binnen het bereik van uw modem. Bijvoorbeeld door mensen in uw straat. Het wordt namelijk meegestuurd met elk bericht dat u verzendt. Daarom is extra beveiliging noodzakelijk: versleutel uw dataverkeer.

Versleutel uw dataverkeer

Door al het dataverkeer van en naar het draadloze modem te versleutelen, kunnen alleen computers met de juiste ontcijfercode contact maken.

Versleutelen kan op twee manieren:

 1. Via het inmiddels verouderde WEP (Wired Equivalent Privacy)

 2. Via het nieuwe en effectievere WPA (Wi-Fi Protected Access)

Afhankelijk van uw modem en uw draadloze-netwerkkaart of usb-adapter kunt u kiezen voor WEP of WPA. Kies in geval van twijfel altijd voor het veiligere WPA.

Op de helpdeskpagina's vindt u voor verschillende modems een toelichting op de configuratie enbeveiliging van een draadloos netwerk.

Meer informatie

Veel gestelde vragen over een draadloos netw

Kies een sterk wachtwoord

Een goed wachtwoord is heel belangrijk voor de beveiliging van uw informatie. Met het wachtwoord krijgt u niet alleen toegang tot allerlei diensten, maar wordt u ook geïdentificeerd als de (unieke) abonnee. Kies uw wachtwoorden zodanig dat ze voor u makkelijk te onthouden zijn, maar voor een ander, ook iemand die van u al informatie heeft, moeilijk te raden. Een belangrijke vuistregel is: hoe langer uw wachtwoord, hoe exponentieel sterker het is. De gangbare zoek- en kraakprogramma's om wachtwoorden te achterhalen doen ongeveer 100 keer langer over het vinden van een wachtwoord als dat 1 teken langer is. Bij de huidige stand van de techniek adviseren wij 12-16 tekens voor een sterk gekozen wachtwoord. Gebruik altijd verschillende wachtwoorden voor verschillende diensten.

Een sterke combinatie van woorden die u toch goed kunt onthouden

Gebruik een hele zin in plaats van een enkel woord. Een wachtzin is langer en daarmee complexer en veiliger. Kies een sterke wachtzin die lang is en die u toch makkelijk kunt onthouden, bijvoorbeeld "Mijn kat Sam is 9 jaar!". De zin mag uit maximaal 32 karakters bestaan.

Tips en trucs

 1. Kies verschillende wachtwoorden, of tenminste categorieën van wachtwoorden, bij de verschillende omgevingen waar u wachtwoorden voor moet gebruiken.

 2. Bedenk een manier waarbij het wachtwoord (liever: een wacht*

  zin

  *) complex blijft, maar die voor uzelf inzichtelijk en dus makkelijk te onthouden is.

 3. Gebruik een wachtwoordmanager die wachtwoorden kan administreren en herkent wanneer een specifiek wachtwoord moet worden ingevuld.

Met een zorgvuldig gekozen eigen centraal wachtwoord beschermt u de 'private' lijst wachtwoorden. Programma's die dit uitstekend kunnen zijn bijvoorbeeld 1Password of Keepass.

Wat een wachtwoord juist niet sterk maakt

Kies nooit:

 • uw postcode

 • uw eigen naam

 • naam van kind of partner

 • een geboortedatum

 • kenteken van auto

Deze wachtwoorden worden het snelst 'gekraakt', omdat de informatie publiekelijk beschikbaar of erg makkelijk te raden is. Hebt u zo'n soort wachtwoord? Dan adviseren wij u om het spoedig te veranderen in het Service Centre.

Schrijf uw wachtwoord ook niet op een papiertje dat u bij uw computer bewaart. Gebruik liever een ezelsbruggetje zoals in het voorbeeld hierboven.

Blijf kritisch!

Blijf extra alert op software waarvan u niet precies weet wat het doet. Bekijk of het echt de moeite waard is om bepaalde software te installeren. En vooral of het makkelijk is om de software weer te verwijderen.

Blijf kritisch

Een programma is niet per definitie goed omdat miljoenen mensen het gebruiken. De populariteit van een programma zegt niets over de veiligheid ervan.

Kies alternatieven

Er zijn verschillende programma's beschikbaar voor dezelfde functies. Kijk bij de keuze voor een programma ook naar de veiligheidsaspecten. Fraudeurs richten zich op de meest gebruikte programma's. Besturingssystemen als Mac OS X of Linux zijn minder ontvankelijk voor virussen en spyware. Ook een browser als Internet Explorer kent zwakke plekken. Mozilla Firefox, met ingebouwde 'pop-upkiller', is een goed alternatief.

chevron-down