Abuse / hulp bij internetmisbruik

De term abuse staat voor internetmisbruik. De afdeling Security Support van XS4ALL helpt abonnees met een abuse-probleem (zoals een virus, trojan of spam) waarmee ze zichzelf en anderen - veelal onbedoeld - overlast bezorgen.

Om een melding van abuse (internetmisbruik) goed te kunnen onderzoeken, hebben wij alle informatie nodig die beschikbaar is. Indien u de benodigde informatie hebt verzameld, stuur deze dan naar: veiligheid@xs4all.nl.

Welke informatie

Hieronder vindt u per soort abuse de informatie die nodig is bij het onderzoek. Door de grote hoeveelheid e-mail die naar veiligheid@xs4all.nl gestuurd wordt kunnen wij u, indien nodig, niet altijd persoonlijk terugmailen met het verzoek om meer informatie.

Wij ontvangen alle gegevens bij voorkeur in normaal tekstformaat, ook wel platte tekst genoemd. Plaatjes en opgemaakte documenten (GIF, JPEG, Word, HTML, RTF, etc.) nemen we niet in behandeling.

Uw klacht zal worden behandeld overeenkomstig de Algemene Voorwaarden van XS4ALL.

Spam of ander misbruik van e-mail

Stuur ons de complete header en, mits relevant, de inhoud van het bericht. Zorgt u er in ieder geval voor dat alle zogenaamde 'Received' headers aanwezig en volledig zijn. Dit is belangrijk!

Als u niet weet hoe u deze headers te voorschijn haalt, kijk dan op:

  1. www.xs4all.nl/klant/helpdesk/email/spam/over-headers/
  2. http://spamcop.net/fom-serve/cache/19.html

Als u twijfelt aan de herkomst van een bericht, laat u het dan bij voorkeur analyseren door een online dienst zoals http://spamcop.net. Dit is een uitstekende gratis service die in staat is aan precies de juiste adressen te rapporteren.

XS4ALL heeft ook een uitgebreide lijst vragen en antwoorden over spam op de helppagina's.

Uitsluitend voor XS4ALL-abonnees: Indien u spam ontvangt die niet afkomstig is van een XS4ALL-klant, klik dan in Secure Webmail op de knop "Dit is spam". Krijgt u spam van een XS4ALL-klant of wilt u misbruik door een klant melden, stuur uw bericht dan naar: veiligheid@xs4all.nl.

Misbruik van Usenet

Stuur ons het complete bericht, inclusief alle headers. Als het bericht een groot non-tekst (binary) bestand bevat, laat deze dan achterwege. Geeft u in uw e-mail aan in welke nieuwsgroep(en) u het bericht bezwaarlijk vindt en stuurt u een verwijzing naar het charter (handvest) van die nieuwsgroep(en) mee dat uw bezwaar onderbouwt.

Portscans of hackpogingen

Stuur ons zoveel mogelijk informatie, zoals de relevante stukken logfiles van firewall- en/of scandetector-programmas. Probeert u zoveel mogelijk van de volgende gegevens door te sturen:

  • tijdstip tot op de seconde nauwkeurig, inclusief tijdzone van een NTP-gesynchroniseerde klok
  • source IP adres en source poort
  • destination IP adres en destination poort
  • gebruikte protocol
  • verstuurde of ontvangen data