De juiste keus bij Runnersworld

Het aanbod aan sportschoenen is tegenwoordig overweldigend groot. Sommige merken bieden per seizoen al meer dan 200 nieuwe modellen aan. Even simpel een paar hardloopschoenen kopen is dan ook niet meer zo eenvoudig. Als u echter een beetje weet waar u op moet letten is het toch minder moeilijk dan het op het eerste gezicht lijkt.

 

 


Iedere sport z'n eigen schoen
Allereerst is het van belang om voor hardlopen een hardloopschoen te kopen. Aan tennisschoenen of aerobicschoenen worden heel andere eisen gesteld wat betreft schokdemping of stabiliteit dan aan hardloopschoenen. Een hardloopschoen is gemaakt voor één soort beweging in één richting, schokdemping, afwikkeleigenschappen, hakhoogte zijn daarop afgestemd.
omhoog

Stabiliteit
Omdat iedere voet weer anders is en andere eisen stelt aan de hardloopschoen worden er tegenwoordig voor veel verschillende looppatronen verschillende schoenen gemaakt. Voor beweeglijke voeten die te veel naar binnen zakken zijn er schoenen die extra steun aan de binnenkant bieden. Voor een stugge voet is meestal een schoen nodig die een wat gebogen leestvorm heeft en die wat meer schokdemping biedt. Tussen deze uitersten liggen natuurlijk nog talloze andere voettypen waarvoor altijd wel de juiste schoen te vinden is. In uitzonderlijke gevallen kunnen speciale inlegzolen of aanpassingen aan de schoenen zelf een hoop problemen oplossen.
omhoog

De juiste maat
Hardloopschoenen die niet goed passen kunnen veel problemen veroorzaken. Koop hardloopschoenen niet te klein (de tenen mogen de voorkant van de schoenen niet raken) en niet te groot (meer dan een centimeter teenruimte is niet nodig), let erop dat de hielen niet slippen, loop een paar passen met de schoenen zonder de veters vast te maken, als de hielen omhoog komen is de hielkap van de schoen te ruim. Dat loopt niet alleen onprettig, het kan ook blaren geven en het gaat ten koste van de stabiliteit. Ook de voorvoet moet door de schoen goed omsloten worden, uiteraard zonder te knellen. Teveel ruimte voor de voorvoet gaat ten koste van een efficiënte afzet en kan, alweer, blaren tot gevolg hebben. Voor vrouwen worden aparte loopschoenen gemaakt, de leestvorm is afgestemd op vrouwenvoeten en er worden kleinere maten gemaakt. Toch kan het voorkomen dat een herenschoen een betere keus is als de voeten war groter en breder zijn. Andersom doen mannen met kleine voeten er goed aan om ook eens een vrouwenmodel in hun keuze te betrekken. Runnersworld Amsterdam stelt u altijd in de gelegenheid om uw schoenen thuis uit te proberen. Als u in huis de nieuwe schoenen wat langer aanheeft en u bent toch niet tevreden over de pasvorm kunt u de schoenen ruilen voor een andere maat of zelfs een ander model.
omhoog

Het juiste advies
Hoe weet u nu welke hardloopschoen de juiste is? Aan oude schoenen is veel af te lezen: schoenen die, van achteren gezien, naar binnen hangen zijn een duidelijk signaal dat u wat meer aandacht moet besteden aan de steun van de nieuwe loopschoenen. Als uw oude schoenen juist naar buiten staan hebt u meestal een wat stuggere voet en zijn zachte schoenen met een gebogen leestvorm een betere keus. Natuurlijk is er aan oude schoenen nog veel meer af te lezen, maar dat kunt u beter over laten aan de mensen bij Runnersworld Amsterdam. Zij hebben letterlijk duizenden gebruikte schoenen bekeken en weten precies wat een bepaalde slijtage zegt over het looppatroon. Verder werken zij met een loopband en loopbaan waarop met behulp van een videoanalyse wordt bekeken welke schoenen voor u de beste loopeigenschappen hebben en of er eventueel extra aanpassingen nodig zijn. Dat laatste is bij een goede keuze van de loopschoenen trouwens zelden nodig. Ook daarover kunnen wij u het juiste advies geven.
omhoog

© Ben Koeleman