Nachtvlinders
  Dit deel van de site werd gemaakt tussen 1999 en 2003. De bedoeling was de site uit te bouwen. Maar de Vlinderstichting was me gelukkig voor met (Vlindernet, en later kwam waarneming.nl erbij. Er kwamen later ook speciale Nachtvlinder sites, zoals Microlepidoptera (Micro's of Motjes).

Heeft het dan nog zin om een hoekje in te ruimen voor nachtvlinders?
Niet op de manier waarop deze pagina's waren opgezet. Daarom worden de pagina's eind 2011 opnieuw aangepakt en bewerkt. Leefgebied en waardplant bepalen aan- of afwezigheid van soorten rupsen en vlinders, in bepaalde seizoenen. Het is afhankelijk van hun gewoonten.

Veel nachtvlinder-waarnemingen uit dit kilometerhok zijn te vinden bij Waarneming (Diemen - Spoorzicht)

Het verschil tussen dagvlinder en nachtvlinder, is de vorm van de voelsprieten.
  • Dagvlinders hebben aan de uiteinden van hun antennes knopjes; nachtvlinder soorten hebben dat niet.
  • Dagvlinders vouwen in rust hun vleugels rechtopstaand, de meeste soorten nachtvlinders hebben dat niet.

Als de zon schijnt, is het warmer. Dat lijkt een open deur. het maakt veel uit of de zon schijnt of niet voor koudbloedige dieren, zoals insecten, en voor planten. de meeste soorten bloemen maken dan meer nectar aan, en insecten worden meestal actiever als het warmer is.
Overdag vliegende nachtvlinders zie je meestal als de zon schijnt. Ze zijn dan vaak ook heel erg snel en beweeglijk, en moeilijk te bekijken of te fotograferen. Maar aan het eind van de dag, als de zon bijna ondergaat, worden de vlinders rustiger en zijn dan beter te bekijken.
Sommige nachtvlinders komen 's nachts op licht af, en sommige eten graag snachts. Die laten zich bekijken als je gistende stroop op boomstammen smeert.

En als je er dan eindelijk eentje voor je lens krijgt, dan lijkt hij vaak niet op de vlinders die zijn afgebeeld in de gidsjes. Dat zijn meestal tekeningen of foto's van opgeprikte vlinders, met opengevouwen vleugels. Als een nachtvlinder gaat zitten, vouwt hij bijna altijd de onderste vleugels op onder de bovenste vleugels, en zit dan in een soort sheltertje. Je kunt dan zoeken wat je wilt in de boeken, maar je komt er niet achter wat het is: de Metaalvlinder staat alleen goed afgebeeld in een insectengids van Tirion met foto's in plaats van met tekeningen.
Gelukkig zijn er nu veel websites waar foto's op staan.
 

  Er bestaan een kleine 1000 soorten nachtvlinders in Nederland en daarvan is maar een klein deel (200-300 soorten) in boeken te vinden. Dat geldt voor de vlinders maar ook voor de rupsen van die nachtvlinders.
In het veld vind je van sommige soorten meestal de rups en zelden de vlinder, en van andere soorten vind je soms de vlinder en zelden de rups.
Er zijn mensen als hobby nachtvlinders opkweken, om zo alle stadia te leren kennen van vlinder-ei-rups-pop-vlinder.
 

 
Er zijn dagactieve nachtvlinders, nachtvlinders die alleen in de ochtend- of avondschemering actief zijn, en er soorten nachtvlinders die alleen 's nachts actief zijn.
Er zijn soorten nachtvlinders die een roltong hebben en dus kunnen eten, b.v. nectar of rot fruit of smeer.
Er zijn ook soorten nachtvlindersdie geen roltong hebben, en niet kunnen eten. Die vliegen uitsluitend op het voedsel dat de vlinder als rups gegeten heeft.
Er zijn soorten nachtvlinders die op licht af komen en soorten die dat niet doen.
Als je zo'n lichtschuwe nachtvlinder tegen wilt komen, dan kun je er 's nachts met een lantaarntje in de duisternis naar gaan zoeken, b.v. aan de onderkant van bladeren, of overdag tussen struikgewas.

De keus van de opgenomen vlinders en rupsen is door het toeval bepaald: 'was de camera aanwezig toen een soort gezien werd?'
Bij de gefotografeerde vlinders en/of rupsen staat de erover verzamelde informatie: hoe leven ze?