Dag 15, zondag 16 september
Beijing (Peking) 3

In de ochtend bezoeken we een parelkwekerij, zo'n 40 kilometer buiten Peking. We rijden via de rondweg die deels dwars door de stad loopt en zien zodoende nog meer van Peking dan we tot nu toe gedaan hebben. Het is zondag, maar overal gaat de bouw van de flatgebouwen door. We rijden langs een Olympisch stadion in aanbouw waaraan de laatste hand wordt gelegd. Hier moeten straks de wielerwedstrijden gehouden worden. Ik denk dat mensen die een jaar of 2 niet in Peking zijn geweest en er in 2008 weer een bezoek brengen, de stad niet meer terugkennen, zoveel wordt er gebouwd.
In de Parelkwekerij mogen we kijken naar een anderhalve minuut durend promotiefilmpje en laat men zien hoe de parels in zoetwater worden gekweekt. Dat het procédé is ontwikkeld door een Japanner, vertelt men er niet bij.
Snel worden we doorgesluisd naar de verkoopruimte. Een enorme hal met vele sieraden gemaakt van parels. Een legioen verkoopsters handelt met grote snelheid de bestellingen af. De parels moeten verkocht worden en dat gebeurd in ruime mate, de prijzen zijn op zich best aantrekkelijk.

Vervolgens brengen we een bezoek aan het monument dat bij iedereen bekend is: De Muur. Als je de muur niet hebt beklommen, dan ben je niet in China geweest, dus we hebben onze wandelschoenen aangedaan om de muur te bedwingen. Een heel klein deel althans, want de muur is 5.000 kilometer lang. Het kleine deel dat wij belopen geeft een prachtig uitzicht over de bergen en het dal onder ons. Alvorens we in het dal kunnen kijken moeten we eerst de behoorlijk steile trappen beklimmen, waarvan de hoogte van de treden varieert tussen, ik schat de 10 en uitschieters naar 50 centimeters. Dat valt nog lang niet mee met 31 graden op de thermometer. De van beneden meegenomen flesjes water zijn dan ook snel leeg.
Om de 1.500 meter bevindt zich een wachttoren. Het wordt ons niet verteld, maar ik herinner me nog van school dat dat zo was omdat de soldaten in de wachttorens met hun pijl en boog 750 meter konden overbruggen. Op die manier was de hele muur dus beveiligd tegen de legers van aanvallende mogendheden. Dat 750 meter met pijl en boog zeer zeker haalbaar is en nog doeltreffend ook, hebben we vorige week in Mongolië gezien.
We besluiten om de rest van de muur onontdekt te laten, want we willen ook nog naar de graven van de keizers uit de Ming dynastie, waar de laatste 13 keizers hun rustplaats hebben. We lopen daarna via het Pad der Zielen waar aan weerszijden vele beelden staan als eerbetoon aan de overledenen. Prachtige ruim opgezette tuinen omlijsten het geheel.

In de middag bezoeken we een fabriek, of werkplaats, waar Chinese vazen worden geproduceerd. Het aardewerken (althans dat vermoed ik) basismateriaal wordt door een team van vaardige handarbeiders geschilderd, voorzien met draden van dun koperdraad, opnieuw geschilderd en geëmailleerd. Er ontstaan werkelijk kunstwerken, die uiteraard ook gekocht kunnen worden.

Klik hier voor meer foto's van dag 15

Naar de beginpagina