Dag 13, vrijdag 15 september
Beijing (Peking) 1
 

Nadat de trein gisteren even na 21.00 uur is vertrokken zijn we volgens mijn GPS om 06.00 uur 611 kilometer verder gereden. Op het schermpje van de GPS zie ik Peking opdoemen, ik schat de afstand volgens de schaalverdeling op nog ongeveer 250 kilometer. In de vroege ochtend hangt er ochtendnevel over de uitgestrekte velden met maïs en zonnebloemen. Hier en daar zie je een dorpje, de huizen zijn nu niet meer van hout, hier zien we weer stenen huizen.
Het lijkt wel of iedere millimeter Chinese grond 3 keer is omgeploegd. Buiten de gebieden waar bergen zijn en het bijna ondoenlijk is om te bouwen, is de grond voorzien van cultuurgewassen of is men er aan het bouwen.
Door het treinraampje zie ik op een pleintje een aantal vrouwen hun ochtendgymnastiek verrichten.

Het China wat we tot Peking aan toe zien lijkt wel één gigantische bouwput. Werkelijk overal is men aan het werk. Huizen en kleine flats worden afgebroken, puin wordt afgevoerd, nieuw bouwmateriaal wordt met vrachtwagens aangevoerd om nieuwe flatgebouwen te bouwen. Natuurlijk hoger dan de voorgaande bouwwerken. Wegen zijn opengebroken, waarbij bulldozers de grond verplaatsen en vrachtwagens nieuw asfalt aanvoeren. Het leidt tot prachtige wegen waar af en toe een bromfietser of een gemotoriseerde bakfietser passeert.

Zo bescheiden het verkeer op het platteland is, zo druk is het in de stad. Wanneer we Peking binnenkomen zien we een mierennest van mensen en auto's. Peking is de derde grote stad van China met meer dan 12 miljoen officiële inwoners. Het werkelijke aantal wordt geschat op 16 miljoen, dat is net zoveel als er inwoners zijn in heel Nederland zijn. Peking is een moderne stad met veel flatgebouwen en brede wegen, die allen propvol met auto's zijn. In Peking heeft de auto het duidelijk gewonnen van de fiets, echt bevorderlijk voor de luchtkwaliteit is dat helaas niet.

We brengen in de middag een bezoek aan de Hemelse Tempel. Een ruim opgezet geheel in een oase van rust in deze drukke stad. Afgezien van de groepen toeristen die met gekleurde petjes rond hun gids lopen. Het park heeft kennelijk ook grote waarde  voor de Chinezen zelf. We zien er in elk geval velen in clubjes goedgehumeurd bij elkaar zitten, terwijl ze vrolijk klinkende Chinese liederen zingen.

In de avond brengen we een bezoek aan de zijdemarkt. De markt doet zijn naam maar voor een deel eer aan. Er wordt wel zijde verkocht, maar vooral veel namaak merkartikelen. Twee Rolexen voor vijf euro, veel namaak kleding, maar ook de laatste Ipod of videocamera kun je als kopie voor een prikje aanschaffen. Rustig rondkijken is er absoluut niet bij, want iedere standhouder wil jou als klant en doet daar ook zijn of haar uiterste best voor. "You  buy shirt mister?", "Nice watches, sir". Buy, buy, buy, best jammer, want er is op de markt nog veel meer te zien waar je door dat opdringerige gedoe niet meer aan toe komt. Als men iets minder opdringerig zou zijn, zou dat de verkoop ongetwijfeld ten goede komen. Maar de concurrentie is groot, dus moet men wel moeite doen om de potentiële koper te strikken.

 

Klik hier voor meer foto's van dag 13

Naar de beginpagina