Hoornaars

Kenmerken
Onze grootste sociale wesp. De lengte van de koninging koningin is met 25-35 (!) mm opvallend groot. De werkster is 18-24 mm en de darren 21-28 mm. Opvallend is het zeer brede, rood-bruine kopschild zonder tekening.

Vliegtijd
Mei tot in oktober.

Biotoop
De Hoornaar heeft zijn nest in holle bomen, schoorstenen en holten in muren. Deze nesten kunnen jaar na jaar weer worden gebruikt. Komt vooral in lichte bossen voor, maar laat zich ook steeds meer in de menselijke omgeving zien.

Verspreiding
In Nederland komt de Hoornaar algemeen voor met uitzondering van het noorden (maar wordt in onze gemeenten regelmatig gezien) en de kuststreek waar hij sporadisch waargenomen wordt.

Levenswijze
De Hoornaar heeft erg te lijden van vooroordelen. De Hoornaar zou steeklustig zijn en een steek zou ernstige gevolgen hebben. Een steek van een Hoornaar is niet gevaarlijker dan een bijen- en of andere wespensteek. De Hoornaar is duidelijk minder agressief dan de twee meest algemene wespensoorten (de Gewone Wesp en de Duitse Wesp). In de directe omgeving van het nest zal bij verstoringen het nest verdedigd worden. Met een Hoornaar kan makkelijker samengeleefd worden zonder overlast, mits men de benaderingsafstand van ruim 5 meter tot het nest in acht neemt. Deze soort is niet geinteresseerd in uw glas limonade, maar eet andere insecten. Hoornaars zullen bij verstoring de voorkeur geven aan vluchten. Neem dit gegeven mee in de beslissing het nest te behouden of te ruimen. De hoornaars is in Duitsland een beschermde diersoort!